BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,46
ALTIN 3.003,68

Bu hastalık bin kişiyi öldürdü yayılmasından korkuluyor

Bu  hastalık bin kişiyi öldürdü yayılmasından korkuluyor

Nijerya'da hızla ve geniş bir alan yayılan ölümcül Lassa hummasının aşısı olmadığı gibi teşhisi de oldukça zor.

Bu  hastalık bin kişiyi öldürdü yayılmasından korkuluyor

Nijerya'da hızla ve geniş bir alan yayılan ölümcül Lassa hummasının aşısı olmadığı gibi teşhisi de oldukça zor. Sadece Ocak ayında bin kişi Lassa hummasına yakalandı. Bu yılın başından bu yana Nijerya ölümcül bir hastalığın pençesinde. Lassa humması çok tehlikeli bir salgına dönüşebilir ve aşısı bulunmuyor. Lassa humması yeni bir hastalık değil ama daha önce görülmemiş biçimde hızlı ve geniş bir alana yayılıyor. Zaten sayıları yetersiz olan sağlık personelinin de bazıları hastalığa yakalanarak öldü.

Bu  hastalık bin kişiyi öldürdü yayılmasından korkuluyor

"Viral hemorajik ateş" olarak tanımlanan ölümcül hastalık pek çok organı etkiliyor ve kan hücrelerine zarar veriyor. Tedavisi ise çok zor. Lassa hummasına yakalanlar ateş, baş ağrısı ve yorgunluk gibi hafif belirtiler gösteriyor. Bazı hastalarda ise hiçbir belirti gözlenmiyor. Çok ciddi vakalarda ise hastalık Ebola virüsü gibi burundan, ağızdan ya da vücudun diğer bölgelerinden kanamalara neden olabiliyor. Resmi kayıtlara göre vakaların yüzde 1'i ölümle sonuçlandı. Ancak gebeyken bu hastalığa yakalanan kadınların yüzde 80'i bebeklerini kaybediyor ya da ölüyor.

Bu  hastalık bin kişiyi öldürdü yayılmasından korkuluyor

Ocak ayından bu yana Nijerya'da 1.000 Lassa humması vakasıyla karşılaşıldı. 90 kişinin bundan öldüğü sanılıyor ancak ölüm oranının yüzde 22'ye ulaştığı tahmin ediliyor. Çünkü hastalığın teşhisi çok zor. Hastalığı erken safhalarda sıtma ya da dang hummasından ayırmak imkansız. Hastalığı teşhis edebilmek için kan ya da doku örneğini uzmanlaşmış labaratuarlarda incelemek gerekiyor. Lassa humması virüsü Afrika multimama sıçanıyla yayılıyor. Virüs zaman içinde değişmiş olabilir

Bu  hastalık bin kişiyi öldürdü yayılmasından korkuluyor

Hastalık ilk defa 1969'da Nijerya'nın Lassa kentinde bir hastanede ortaya çıkmıştı. O zamanda beri Gana, Mali ve Sierra Leone gibi diğer Batı Afrika ülkelerinde görüldü. Ancak bu salgın vakaların fazlalığından ötürü endişe konusu. Virüsün zaman içinde değişmiş olması da bir olasılık. Salgınlar mevsim koşullarından etkilenebiliyor. Virüsün doğal ev sahibi Afrika multimama sıçanı. Bu küçük memeli hayvanlar Batı Afrika'da kolayca evlere girebiliyor. Pek çok kişi Lassa hummasını sıçan ürini, dışkısı, kan ya da tükürüğünüden yeme, içme ya da dokunma yoluyla bulaşıyor.