BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Bu haberi okumadan otomobil almayın!

Bu haberi okumadan ikinci el otomobil almayın. Otomobil alırken nelere dikkat edilmeli, ne yapmalı?

Abone ol

Çukurova Yetkili Otomobil Satıcıları Derneği (YODER) Başkanı Mehmet Simge Baş, ikinci el otomobil sahibi olmak isteyenlerin alışverişte aldanmamaları için iyi araştırma yapmaları gerektiğini söyledi.

Alım gücü sınırlı olan veya kendilerine ikinci el otomobil için bütçe ayıranların güvenilirliğe önem vermelerini bildiren Baş, ikinci el otomobil almak isteyenlerin acı sürprizle karşılaşmamaları için bazı önerilerde bulundu.

ARACIN KİLOMETRESİNE DİKKAT!

Baş, "Aracın kilometresi bir anlamda yıpranma payını da gösterir. Eğer güvenilir bir firmadan 2'nci el otomobil almıyorsanız veya tereddütleriniz varsa, satın almayı düşündüğünüz bu aracın kontrolünü bu işi ciddi şekilde yapan firmaya gidip yaptırır, ekspertizini alabilirsiniz. İçiniz rahat olur, belki aldatılmaktan da kurtulursunuz. Bazı kişiler aracını daha yüksek fiyata satmak için belki bunu yapabilirler. Ama satın alan için de ciddi bir kayıp olacaktır. Bu kayba uğramamak için, aldanmamak, aldatılmamak için ikinci el satışında da güvenilir firmalara başvurulmasında yarar var."

YODER Başkanı Baş, ikinci el almak isteyenlerin alım sırasında dikkat etmesi gereken noktaları da şöyle sıraladı: "Baktığınız aracı teknik bir uzmana inceletin. Motoru, mekanik aksamı, yürüyen aksamı, iç aksamına baktırın, güvenlik ekipmanları ne durumda soruşturun. Boyanın kalınlığını ölçen cihazla kaportayı kontrol ettirin. Bu sayede orijinal olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kaportada kamuflaja özellikle dikkat edin. Şaşi ve kapı bölümlerini özellikle kontrol edin. Ancak, bunun için konunun uzmanına başvurmalı, yetkili servisten veya ikinci el satışı yapan firmadan yardım almalısınız.

UZMANLARCA KONTROL ETTİRİLİYOR

İkinci el oto satışı yapan firmalar, mağazalarda satış için sergiledikleri aracı uzmanlarca mutlaka kontrol ettiriyor, ekspertiz işlemlerinden geçiriyor, durumlarını rapor ederek alıcıya sunuyorlar. Bu durum, sizin aracı satın alırken içinize sinmesini sağlayacaktır. Özellikle son yıllarda üretilen bazı otomobiller kontrol ünitelerinde yazılımlarla kontrol edilip, kilometresiyle oynanıp oynanmadığı başta olmak üzere aksamlarıyla ilgili bilgi alınabiliyor. İkinci el otomobil almadan önce fiyat araştırmasını iyi yapın. Bunun yanı sıra, radyatörü kontrol ettiğinizde su paslı ve yağlı olmamalıdır. Akü çatlak olmamalı, akü başları okside olmamalıdır. Ruhsattaki bilgilerle, şaşi ve motor numaralarını karşılaştırın. Şaşi eğilmiş olmamalı. Sürücü koltuğuna oturup, ön konsolları, otomatik camları, merkezi kilidi, emniyet kemerini, koltuk ayarlarını, farları, sinyalleri, iç lambaları mutlaka kontrol edin."