BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Bu haberi okumadan kurban almayın

Çok zayıf, düşünceli, burnu akan kurbanı almamanız gerekiyor...

Abone ol

Kurban alacak olanlara önemli uyarılar var. Hangi hayvanı seçmeli, seçerken nelere dikkat etmeli, kurbanı nasıl kesmeli ve eti nasıl tüketmeli... İşte bu haber tam da bu soru ve uyarılara cevap veriyor.

Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı düzenlediği basın toplantısında, kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.

KURBANLIK SEÇİMİ

*'Veteriner sağlık raporu ve mense şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan,

*Çok zayıf,

*Gebe,

*Yeni doğum yapmış,

*Yüksek ateşi olan,

*Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan,

*Tüyleri karışık ve mat,

*Bakışları ve dış görünümü cansız olan,

*Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan,

*Çevreye karsı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanları almayın.

KESİMDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Saygılı kurbanlık kesiminde dikkat edilmesi gereken hususları da şöyle açıkladı.

*Kesim öncesi kurbanlık hayvanların yorgun olmaması ve kesimden önce yaklaşık 12 saat boyunca yem verilmemesi (su verilebilir), etlerin kalitesini olumlu yönde etkileyen baslıca faktörlerdir.

*Yorgun hayvanların hemen kesilmesi ile kanı tamamen akıtmak mümkün olmayacağı için etler dayanıksız olacak ve çabuk bozulacaktır.

* Kurbanlık hayvanları kesim öncesi strese sokacak kötü muamelelerden ve hareketlerden kesinlikle kaçınılması gerekir.

*Kesim yeri temiz olmalı ve akarsu bulunmalıdır.

*Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir.

*Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir.

*Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence, eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır.

*İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, hasta ve süt bulunan memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır.

*Kist hidatit riski nedeniyle Hastalıklı akciğer ve karaciğerler köpeklere verilmemelidir.

KURBAN ETLERİNİN OLGUNLAŞMASI VE MUHAFAZASI

Saygılı, kurban etlerinin, parçalar halinde temiz kaplara konulmasını istedi. Saygılı etlerin muhafaza edilmesi konusunda da yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

*Kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara konulmalı. Güneş görmeyen serin bir yerde, hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli (5–6 saati geçmemeli) Daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.

*Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli.

*Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir. İyi muhafaza edilerek buzdolabına kaldırılmış etler olgunlaşmalarından (kesimden 12-24 saat bekletildikten) sonra tüketilmelidir.

*Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir.'