BIST 9.949
DOLAR 35,15
EURO 36,69
ALTIN 2.978,12
HABER /  SAĞLIK

Bu haberi kebap yerken okumayın!

Beslenme tipi üzerine yapılan araştırma, mide kanserinin Güneydoğu'da neden yaygın olduğunu ortaya koydu

Abone ol

Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abdurrahman Işıkdoğan, Güneydoğu Anadolu'da kanserin yüzde 40'ının yanlış beslenmeye bağlı ortaya çıktığını vurguladı. Işıkdoğan, yanan kebap, tandır ekmeği, tuzlu peynir ve bayat gıdaların bölgede mide kanserini yaygınlaştırdığını söyledi.

Dicle Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Işıkdoğan, Türkiye'de kanser türlerinin bölgelere göre farklılık gösterdiğini belirtti. Işıkdoğan, "Marmara, Ege, İç Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde akciğer, meme, deri ve prostat kanserleri yaygın görülüyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise akciğer, meme ve mide kanserleri sıklıkla görülüyor. Türkiye'nin doğusunda mide kanserinin yaygın görülmesi, bölgedeki beslenme alışkanlığına bağlıdır" dedi.

Bölgenin "sağlık merkezi" konumundaki Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki araştırmalarda "kanserlerin yüzde 40'ının yanlış beslenme alışkanlığına bağlı" olarak ortaya çıktığını belirten Işıkdoğan, şöyle konuştu: "Mide kanseri bizim bölgede çok sık görülüyor. Kömür haline gelen ızgara et, yanık tandır ekmeği, bayatlamış gıdalar, çok fazla salamura (tuzlu turşu-peynir) gıda tüketimi mide kanserini tetikliyor. Yöre halkının yanmış ızgara ve kebaplardan uzak durup daha çok taze sebze ve meyve tüketmesi durumunda mide kanserinin azalacağını düşünüyoruz."

HER YIL 2 BİN YENİ VAKA

Tüm dünyada olduğu gibi Güneydoğu'da da kanser hasta sayısının arttığını vurgulayan Prof. Işıkdoğan, şunları söyledi: "3 polikliniğimize günde 100 hasta başvuruyor. Yılda 2 bin kişi kansere yakalanıyor. Bölge halkı tedavisi zor olan hastalığa karşı bilinçsiz olduğu için, genelde son evre dediğimiz 4'üncü evrede bize başvuruyor."