Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçları erkeklerin moralini çok bozacak. Araştırmaya göre Türkiye'de erkekler...
Abone olÜroonkoloji Derneği tarafından bu yıl 9`uncusu düzenlenen Üroonkoloji Kongresi`nde, başta prostat kanseri olmak üzere, böbrek, testis, mesane kanserlerinde tanı ve tedavideki gelişmeler, Ankara`da masaya yatırılıyor.
PROSTAT KANSERİ TIRMANIŞTA
Dr. Ferruh Zorlu, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen “Türkiye’de Prostat Kanseri İnsidansı” (görülme sıkılığı) araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin 12 ilinde gerçekleştirilen araştırmaya göre prostat kanseri görülme oranının zannedildiği gibi az olmadığı belirtildi.
Araştırma Adana, Ankara, Edirne, Erzurum, Malatya gibi 12 ilde gerçekleştirildi. Sonuçlara göre prostat kanserinin en sık görüldüğü yaş aralığı 65-69 yaş arası, en düşük ise 25-29 yaş arası. Toplam hasta sayısının %88.6’ sında ilk başvuru sırasında ürolojik şikayeti var. Bu hastalara tanı konması da %98.5 biyopsi, %0.6 prostatektomi ve %0.9 TUR ile gerçekleşiyor. Hastaların %96.8’ ine ilk biyopside tanı konuyor. Tanı konduktan sonra ise hastaların %51.8’ i ameliyat ile tedavi ediliyor. Prostat kanserinin Türkiye’de erkeklerde en sık görülen kanserler arasında 2. sırada yer alıyor.
BÖBREK KANSERİ DE ARTIYOR
Prostat kanseri kadar böbrek ve mesane kanseri de önemli. Dünyada her yıl yaklaşık 200 bin kişiye yeni böbrek kanseri (renal hücreli karsinum) tanısı konmakta, 100 bin hasta da böbrek kanseri nedeniyle hayatını kaybetmekte. Böbrek kanserleri sık görülen ve ölüm oranı yüksek ürolojik tümörlerden biri. Erişkinlerde görülen tümörlerin yaklaşık yüzde 3`ünden böbrek kanserleri sorumlu. Mesane kanseri üriner sistemi en çok etkileyen kanser. Amerika Birleşik Devletleri’nde tüm kanserler içinde erkeklerde dördüncü, kadınlarda sekizinci sıklıkta. Türkiye’ye ait verilerde ise mesane kanseri erkeklerde prostat kanserinden sonra en sık karşılaşılan tümör tiplerinden birisi.