BIST 9.577
DOLAR 34,01
EURO 37,85
ALTIN 2.825,66
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Bu günah Zeki Müren'e ait!

Habertürk'ün tarih yazarı Murat Bardakçı'dan klişeleri bozan yazı: Türk Müziği'nin bozulmasının sebeplerinden biri Zeki Müren'dir...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM-"Türk Müziği'nde özellikle 1950'lerin sonundan itibaren yaşanan ve geleneksel musikimizi bugün yerlerde sürünme noktasına kadar getiren bozulmanın sebeplerinden biri, maalesef Zeki Müren'dir!"

Yukarıdaki 'klişeleri bozan' satırlar Habertürk'ün tarih yazarı Murat Bardakçı'ya ait. Bardakçı bugünkü yazısında 'sanat güneşi' olarak bilinen Zeki Müren'in Klasik Türk Müsikisi'ne verdiği zararları anlattı.

Bardakçı önce Zeki Müren hayranlarının iddialarına yer verdi:

Zeki Müren hayranlarına sorarsanız mükemmel bir başlangıç yapmış, klasik müziği en düzgün şekilde yorumlamış, son senelerinde ise kulvar değiştirmiş, başka bir müzik icra eder olmuştur. Sadece sesi değil, Türkçesi de mükemmel, telaffuzu ise eşsizdir. Söylediği her hece tek tek anlaşılmakta ve okuduğu şarkının güftesi gayet rahat şekilde yazılabilmektedir.

Gerçeğin hiç de öyle olmadığını iddia söyleyen Bardakçı, Zeki Müren'in 'piyasa işi' icra yaptığını yazdı:

Ama, işin aslı başkadır: Zeki Müren, hiçbir zaman klasik icracı, mükemmel bir yorumcu olmamış, sadece 'piyasa'ya hitap etmiştir. Münir Nureddin, Safiye Ayla yahut Necmi Rıza gibi ciddi icracıların hala icra-yı san'at ettikleri 1950'lerde Zeki Müren'den 'klasik sanatçı' olarak zaten hiç bahsedilmemiş, 'piyasa işi' ama piyasanın 'değişik' ve 'üst seviyesi' kabul edrilmiştir.

ZEKİ MÜREN'İN SESİNDEKİ SIR!

Zeki Müren'in sesindeki sırrı 'hünsa tınısı'na; yani erkek ile kadın sesini barındırmasına bağlayan Bardakçı'dan çarpıcı satırlar geldi:

Zeki Müren'in sesi mükemmel mi idi? Hayır! Değişik bir sesti ve değişik gelmesinin sebebi, tınısının 'hünsa' olması, yani içerisinde hem erkek hem de kadın tınısının bulunmasıydı. Halkın merakını çeken, hatta hayran bırakan tarafı, sesinin o zamana kadar örneği pek işitilmemiş olan bu özelliği, yani 'hünsalığı' ve sahnede kıyafetleri idi.

ARABESKİN BATAĞINDA

'Sanat güneşi' olarak bilinen Zeki Müren'in gırtlağına kadar arabeske battığını söyleyen Bardakçı'ya göre sanatçının vıcık vıcık mekanlarda şarkı söylediğini yazdı:

Artık gırtlağına kadar arabeske batmış, okuyuşta abartının zirvesine çıkmış ve vıcık vıcık myankılanan mekanlarda avaz avaz bağıran bir Zeki Müren vardır. Ona atfedilen birçok şarkının aslında kimlerin eseri olduğunu da, musiki dünyası zaten gayet iyi bilmektedir.

SANAT GÜNEŞİ'NİN YAPTIĞI EN ÖNEMLİ İŞ

Sanatçının Türk Musikisi'nin yerlerde sürünür hale gelmesinin sorumlusu olarak gösteren Bardakçı'ya göre Zeki Müren hiç mi iyi bir iş yapmadı. 

Bu sorunun yanıtını yine Bardakçı'dan alalım:

Yaptığı en hayırlı iş ise servetini hayır işi yapılan vakıflara bağışlaması oldu...