BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,02
ALTIN 3.004,13
HABER /  SAĞLIK

Bu grip zatürreye çeviriyor

Türkiye'yi etkisi altına alan grip virüsünün dikkat edilmemesi durumunda zatürreye çevirebileceği bildirildi.

Abone ol

Türkiye'yi yatağa düşüren grip salgını, zatürre tehlikesini de beraberinde getirdi. Yüksek ateş ve öksürük şikayeti ile hastanelere başvuran hastalarda zatürre de görülmeye başlandı.

Uzmanlar, 1 haftadan daha uzun süren yüksek ateş, öksürük şikayeti olanların ve sarı-yeşil renkte veya kanlı balgam çıkaranların mutlaka doktora gitmelerini öneriyor. Zatürre özellikle yaşlılarda, bağışıklık sistemi düşük, kalp, diyabet ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı olanlarda ölümlere sebep olabiliyor.

Türk TORAKS Derneği Solunum Yolu Enfeksiyonları Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Ayşın Şakar Coşkun, "Grip salgınları sırasında en sık gördüğümüz solunum yolu enfeksiyonu zatürredir. Aralığın son iki haftasından itibaren zatürre vakalarını daha sık görmeye başladık. Griple başvuran hastalarda zatürreye daha fazla rastlıyoruz. Bu artışın sebebi gribin direnci düşürmesi nedeniyle zatürre bakterisinin hastalık yapmasıdır. Zatürre vakaları virüse de bağlı olabilir" dedi.

KALP HASTALARINDA ÖLÜM RİSKİ

Uzmanlar, kalp krizi veya inme geçiren hastaların çoğunun kriz öncesi bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdikleri dikkat çekerek, kalp ve damar hastalarının grip salgınları sırasında dikkatli olmaları gerektiğini söylüyorlar. Bu hastaların her yıl grip, 5 yılda bir de zatürre aşısı olması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ekrem Güler "Grip virüsü alan kişide buna karşı doğal bir savunma cevabı olarak ortaya çıkan iltihap kalp krizi riskini artırmaktadır" dedi. Astım ve KOAH hastalarının salgın döneminde şikayetlerinin arttığını söyleyen Medipol Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Serhat Çelikel, "Özellikle hastaların hırıltılı nefes şikayetleri artar. Daha fazla tıkanmalar yaşarlar. Bunu önlemek için doktorlarına danışarak kullandıkları solunum yolu ilaçlarının dozunu artırmaları gerekebilir" dedi.

GRİPTE ANTİBİYOTİK ETKİSİZ

Grip bir virüs hastalığı olduğu için tedavisinde antibiyotikler etkisizdir. Eğer gribin arkasından zatürre gibi bakteriyel bir enfeksiyon geliyorsa doktor tarafından semptomatik tedaviye antibiyotik tedavisi eklenmelidir.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI MİKROP YUVASI

Medipol Üniversitesi Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. Murat Karaman gribin hastalığı taşıyan kişilerin öksürüğü ve hapşırması sonucu havaya yayılan damlacıklarla ve doğrudan temasla bulaştığını belirterek, "Aynı zamanda kapı kolları, bilgisayar klavyeleri, telefonlar gibi ortak kullanılabilecek eşyalarla bulaşır.?Özellikle otobüs, metrobüs, metro gibi insanların çok yakın temasta olduğu yerler, hastalığın en kolay yayıldığı alanlardır. Belirtilerin başlamasından önceki 24 saat ve sonraki beş gün kişinin bulaştırıcılığı vardır. En büyük hata bana bulaşmaz diye düşünmektir" dedi.

GÜNDE SEKİZ BARDAK SU İÇİN

Gripli kişilerin başkalarıyla öpüşmemesi, kucaklaşmaması ve tokalaşmaması gerektiğini söyleyen Medipol Üniversitesi TF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünden Doç. Dr. Mesut Yılmaz, "Öksürük, hapşırık yoluyla tükürük ellere bulaşacağı için, ortak kullanım gereçlerine dokunmadan önce mutlaka ellerini yıkamaları önerilir. Hastaların kalabalık ortamlara girmemeleri, evlerinde istirahat etmeleri, günde en az 8 bardak su içmeleri ve C vitamini içeren meyve ve sebzeleri tüketmeleri, zorunlu koşullarda maske ile sokağa çıkmaları bulaşmayı azaltmada önemlidir" dedi.