BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  EKONOMİ

Bu firma domatesleri gözetliyor

Fide aşamasından itibaren domatesler gözetlenmeye başlıyor. Böylece büyük olanlar ayrı ayrı ambalajlanıyor. Enteresan bir sistem.

Abone ol

Antalya'da bir firma, gelişmiş teknolojiyle donattığı tesislerinde, domatesleri tohum ve fide aşamasından başlayarak, üretimin ve ambalajlamanın her aşamasında kameralı sistemle seçiyor, ve aynı renk, boy, şekil ve ağırlıktaki domatesleri, ayrı ayrı ambalajlıyor.

Tarım sektöründe faaliyet gösteren Güneşler ve Adalya şirketleri, ürünlerini, tohum ve fide aşamasından tüketicinin sofralarına gidinceye kadar denetim altında tutuyor. Şirketlerin kurucusu ve yöneticisi Hamdi Güneş, bu teknolojiyle çok sağlıklı ve uluslararası standartlara uygun ürünlerin tüketici marketlerine verilebildiğini bildirdi.

Antalya;da halen tek olan kamera ve bilgisayar kontrollü paketleme sistemiyle çalıştıklarını anlatan Hamdi Güneş, ürün izleme sürecinin serada başladığını kaydetti. Şirket bir yandan kendi üretim tesislerinde tam denetimli sebze yetiştirirken bir yandan anlaşma yaptığı çiftçilere danışmanlık hizmeti vererek yetiştirilme sürecini baştan sona yönlendirdiğini bildiren Güneş, her ürünün zirai ilaç kalıntısı ve diğer sağlık denetimlerinden geçirildikten sonra paketleme tesisinde işleme alındığını vurguladı.

Domatesi ambalajlama aşamasında zorlu bir sınav beklediğine değinen Hamdi Güneş şu bilgileri verdi:

''Akar bantlarda her biri bilgisayar tarafından tanınan yuvalara yerleşen domatesler, hava alanı girişlerindeki x-ray cihazlarını andıran noktalarda ilk elemeden geçiyorlar. Domatesler özel kameraların altında durup poz veriyorlar.

Kamera her bir domatesin saniyede 27 kare görüntüsünü bilgisayara aktarıyor. Bilgisayar domatesi boy, renk, şekil ve ağırlık bakımından sınıflandırıyor, sonra da kendi sınıfının önünde banttan düşürüyor. Bütün bu aşamalarda kendisine uygun standardı bulamayan domates, girdiği kapıdan geri çıkıyor.''

Hamdi Güneş, standartlara uygun paketlenen domateslerin TIR'lara yüklendikten sonra araç kapısının özel olarak mühürlendiğini ve bu mührün varış noktasında sadece alıcı market yetkilisi tarafından açılabildiğini açıkladı.

Süpermarkette ise son tüketicinin satın aldığı ürün barkod okuyucusundan geçinceye kadar şirketin, ürünü izlemeye devam ettiğine işaret eden Güneş, tesislerinin günde 140 tona kadar işleme yapabildiğine dikkati çekti.