Trabzon’un Beşikdüzü ilçesi sınırları içerisinde yer alan Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren implant fabrikasında görev...
Abone olTrabzon’un Beşikdüzü ilçesi sınırları içerisinde yer alan Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren implant fabrikasında görev yapmak için üniversite bitirmek gerekiyor.
AGS Medikal’e ait fabrikanın Müdürü Ümit Ünal, fabrikada çalışan 24 personelin hemen hepsinin üniversite mezunu olduğunu söyledi. Fabrikalarının 2011 yılından bu yana ileri teknoloji diş implantı ürettiğini kaydeden
Ünal, günde yaklaşık bin 500 kadar implantın büyük bir titizlikle üretildiğini belirtti.
Türkiye’de implant üretiminin İzmir ve İstanbul’dan sonra sadece Trabzon’da yapıldığını belirten Ünal, “8 yıllık bir firmayız. 3 yıldır Trabzon, Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi’nde implant üretimini gerçekleştiriyoruz. 2011’İn Nisan ayından bu yana üretimi devam etmekte. Bizim dışımızda İstanbul ve İzmir’de 2 firma daha var. Yani yerli üretimi olarak 3 firma olarak yolumuza devam ediyoruz. Şu an burada 24 personelimiz var. 2014 yılı içerisinde çeşitli projelerimiz var. Bu sayı yaklaşık 32-33’e çıkacak" dedi.
İmplantın hammaddesinin titanyum olduğunu vurgulayan Ünal "İmplantı, titanyumdan üretiyoruz. Titanyumu yurt dışından sağlıyoruz. Partiler halinde alıyoruz, fabrikamızda stokluyoruz, stokladıktan sonraki süreç tam otomatik CNC makinelerimiz var. Kayar otomat dediğimiz makineler. Bu makinelerle talaşlı imalata giriyor ondan sonraki süreç tamamen kontrol süreci. İlk kontrolleri var, kalite kontrolleri var, son kontrollerden sonra yıkama işlemleri. Yıkama işlemleri sağlık işi olduğu için işimizin epeyce bir bölümünü kapsıyor. Yüzey pürüzlendirme işleminin ardından temiz odada paketleme işlemi yapılıyor ve etiketlenip, paketlenip, gama ışınına tabi tutuluyor ve merkez ofisimizdeki depomuza gönderiliyor" diye konuştu.
İHRACAT İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR
Firmalarının ’CE Belgesi’ne sahip olduğunu ifade eden Ünal "FTA belgesi diye bir belge var onu almak üzereyiz. Ondan sonra istediğimiz her yere ihracatımızı yapabileceğiz. Zaten şu anda İran, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Gerçekleştirdiğimiz teknoloji yatırımı ile Türkiye uluslararası standartlarda dünyada implant teknolojisine sahip olan ve geliştirilen 8. ülke konumuna geldi. Dünyada sadece 7 ülkenin (ABD, İsviçre, İsrail, Güney Kore, Almanya, İtalya, Fransa) sahip olduğu bu teknoloji, hem kullanılan materyal hem de üretim süreçlerindeki hassasiyet nedeniyle büyük önem taşıyor. Pahalı bir yatırım olması, üretim süreçlerinin zorlu olması, hijyen için sterilizasyon önemi nedeniyle bu yatırımı benzerlerinden ayıran çok önemli detaylar var. Biz Türkiye’de bunu başardıktan sonra artık, pek çok sağlık gerecinin de üretilebilmesinin önünü açıyoruz" şeklinde konuştu.
Ünal, gelişmiş ülkelerde implant kullanımının çok yaygın olduğunu hatırlatarak "Örneğin İtalya 1 milyon adet, Almanya 1,5 milyon adet, İspanya 2 milyon adet, G. Kore 1,5 milyon adet, Japonya 3,5 milyon adetin üzerinde implant tüketmektedir. Ülkemizde henüz yolun başındayız. Diş hastalıkları ve diş eksilmesi yüzünden, sadece diş sağlığı değil, sindirim sistemi, kalp damar hastalıkları, kanser gibi rahatsızlıklar riski de kötü beslenme dolayısıyla artıyor. Bu nedenle, Türkiye’de de üstün teknoloji ürünü implant kullanıldığı zaman pek çok hastalığın istatistiklerinin düşmesi bekleniyor. İmplant için harcanan her lira, genel sağlık hizmetlerinde fazlasıyla ekonomimize geri dönecek, daha sağlıklı insanlar olarak daha uzun yaşama şansımız artacak” ifadelerini kullandı.
Fabrikada çalışanların hepsinin üniversite mezunu olduğuna dikkat çeken Ünal, “Çalışanlarımızın hepsi üniversite mezunu. Bunların içerisinde biyolog olanlar var kimya mezunu olanlar var, makine mühendisliği mezunu olanlar var. Herkes mezun olduğu dal üzerinde ilgili olduğu birimde çalışıyor. Biz bu konuda kalite kontrol de çok önem veriyoruz. Kalite kontroldeki arkadaşları sürekli eğitiyoruz zaten bir kısmı daha önceden bu işi bilen insanlar. Bir kısmı da burada yetişen insanlar. Ama biz eğitimlere sürekli devam ediyoruz. Eğitim konusunda çok hassasız. Gerek fabrika içerisinde gerek ilgili birimlerde eğitimlerimizi aldırıyoruz arkadaşlarımıza. Her gün implant üretmiyoruz. İmplantın diğer parçalarını da üretiyoruz. 5 tane makinemiz var. Ortalama günde 1000-1500 arasında üretebiliriz” dedi.
(İHA)