Bilim insanları çocukların düzensiz uyku saati alışkanlığının okul başarılarını etkilediğini düşünüyor.
Abone olUzmanlara göre uyku çocukların işlem ve öğrenme kapasitesini artırıyor.
Erken dönemde uyumaya düzensiz saatlerde giden çocukların sonraki dönemlerde okul başarılarını olumsuz etkilediği belirtildi. Üç yaşında belirli bir uyku saatli alışkanlığı edinememiş yedi yaşında geldiklerinde matematik, okuma ve IQ testinden başarısız olduğu ifade edildi. Bu bozulmadan kız çocuklarının erkek çocuklara göre daha fazla etkilendiği kaydedildi.
Uzmanlar uykunun erken dönemde çocuklar için oldukça önemli olduğuna vurgu yapıyor. Uykunun çocukların beyninde bir önceki günde öğrendiklerini işleme fırsatı verdiği belirtildi. Eğer çok erken dönemde bu bozulursa öğrenme kapasitesi engellenir ve bu da hayatı boyunca başarısını etkiler.
Londra Üniversitesi'nden uzmanlar yedi yaşındaki 11 bin 200 çocuğun matematik, okuma ve IQ testini karşılaştırdı. Bunun yanında anne ve babalrının kaydettiği 3, 5 ve 7 yaşlarındaki uyku saati verilerine baktı. Araştırma sonunda üç yaşında düzensiz bir uyku saatine sahip olan çocukların yedi yaşında girdikleri testlerde kötü sonuçlar aldığı tespit edildi.
Bilim insanları kritik zamanda uykunun beynin gün içinde öğrenilen tüm bilgileri ve yeni becerileri emmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Çocukların üç yaşında yatağa düzensiz gitme eğiliminde olduklarını belirten araştırmaya öncülğk eden Prof. Yvonne Kelly ebeveynlerin bu dönemde düzenli uyku için çocuklarına alışkanlık kazandırması gerektiğine vurgu yaptı.