BIST 9.640
DOLAR 34,66
EURO 36,62
ALTIN 2.943,88
HABER /  GÜNCEL

Bu dram yürek burkuyor!

Çadırda eğitim görüp, tarlada çalışıyorlar. Onlar bereketli toprakların nasipsiz çocuk işçileri...

Abone ol

Ekim sezonunun başlaması nedeniyle, yaşadıkları yerlerden aileleriyle Çukurova'ya gelmeye başlayan tarım işçilerinin çocuklarının, çadırlarına en yakın okullarda eğitim-öğretime devam etmeleri sağlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) işbirliğiyle Çukurova'ya gelen tarım işçilerine yönelik olarak, 1 Ocak 2005'de ''Pamuk kadar beyaz bir gelecek için'' sloganıyla başlatılan proje kapsamında görevliler çadır gezilerine başladı. Pamuk toplama işinde çalışan 2 bin 750 çocuk ve 600 aileye ulaşılmasının hedeflendiği proje kapsamında, Adana'nın Karataş ilçesine 10 kilometre mesafede bulunan Yemişli Köyü'ndeki Sosyal
Destek Merkezi'nde çocukların kayıtları bilgisayar ortamına
aktarılıyor.

Karataş ilçesinin Tuzla, Çimeli Benli, Bahçe Hamit Buğa, Tabaklı ve Yemişli köylerindeki tarla kenarlarında yoğunlaşan ve çoğunlukla Şanlıurfa, Adıyaman, Şırnak ve Siirt'ten gelen tarım işçilerinden bir bölümü, çocuklarını okula kazandırmak için gelen proje görevlilerinin taleplerini sevinçle karşılarken tepki gösterenler de oluyor. Bir çadırda 7-10 kişi kalan ve her çocuğu ''ek bir kazanç kapısı'' olarak gören tarım işçisi aileler, devletin okula gönderilecek çocuklar için yaptığı aylık ödemeye rağmen, ''Bizim çocuk o paradan fazlasını kazanır'' diyerek görevlilere zor anlar yaşatıyor.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan, öğrenci başına kızlar için 27, erkekler için 25 YTL ödeme yapılıyor. Ayrıca çocukların önlük, ayakkabı, çanta ve kırtasiye giderleriyle çoraplarına kadar tüm ihtiyaçları da karşılanıyor. Proje Koordinatörü Selim Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar 579'u erkek, 471'i kız toplam bin 50 çocuğun kayıt altına alındığını, bunun yanı sıra ailelerine de sosyal destek sağlandığını
bildirdi. Tarım işçilerinin yöreye gelmeye başlamasıyla çadırların yoğunlukta olduğu bölgelerin yakınındaki okulların fiziki imkanlarını ve sınıf mevcutlarını tek tek tespit ettiklerini anlatan Can, ''Okul idarecilerinin de desteğiyle çocukların eğitimlerine kaldıkları yerden devamını sağlıyoruz'' dedi.

''BİZİM ÇOCUK PARA KAZANIYOR''-
Zaman zaman aileler kendilerini zorlasa da önemli bir bölümünü ikna ettiklerini anlatan Can, ''Aile, çocuğu kazanç kapısı olarak gördüğünden işimiz zorlaşıyor, ancak, bunu aşıyoruz. Adıyaman yöresinden gelenler biraz daha katı tutumlu olsa da özelikle Şanlıurfalıların kaldığı çadırlarda fazla sıkıntı yaşamıyoruz'' diye konuştu.