BIST 9.166
DOLAR 34,36
EURO 36,98
ALTIN 2.971,11
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Bu da CHP’nin Kürt açılımı

CHP, “Kürt sorununun çözümü” için 10 maddelik öneri paketi hazırladı...

Abone ol

Tanrıkulu ve Loğoğlu Çiçek’i ziyaret ederek TBMM’de toplumsal mutabakat komisyonu ve TBMM dışında akil insanlar grubu oluşturulması önerisini iletti. Çiçek adres olarak siyasi partileri gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Sezgin Tanrıkulu, Kürt meselesinin çözümüne ilişkin bir mekanizma önerisini TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sundu. 10 maddelik öneriye ilişkin Çiçek diğer siyasi partileri adres gösterdi.

CHP’nin Çiçek’e ilettiği 10 maddelik öneriyi de içeren başvuru dilekçesi özetle şöyle:

1- Kürt meselesi ülkemizin gündeminde sürekli olarak ve üst sıralarda yer almaya devam etmektedir. Bu meselenin çözülememesinin bir sonucu olarak şiddet olayları ve terör eylemleri sürmektedir. Her gün can kayıpları yaşanmakta, ülkemizin beşeri ve ekonomik kaynakları heba olmaktadır.

2- Cumhuriyet tarihi Kürt meselesinin salt güvenlik eksenli politikalarla çözülemeyeceğinin kanıtlarıyla doludur. Genelkurmay Başkanlığı’nın verilerine göre, 1984 ile 2009’un Nisan ayı arasında tam 11 bin 735 güvenlik görevlisi ile 30 bine yakın PKK mensubu ve binlerce sivil yurttaşımız hayatlarını kaybetmişlerdir. Faili meçhul cinayetlere kurban gidenler ile kayıpların sayısı bu rakamlara dahil değildir.

3- Güvenlik eksenli politikaların Kürt meselesini çözemediği acı tecrübelerle aşikar hale gelmiştir. Başka seçeneklerin hayata geçirilmesi, ertelenemeyecek bir ihtiyaç olarak önümüzde durmaktır. Bu bağlamda, siyasi alanın toplumsal barışı sağlayacak demokratik bir çözüm için yeniden düzenlenmesi ve yeni araçların devreye sokulması gerekmektedir.

Bugüne kadar değişik Hükümetler döneminde yapılan açılımlar istenilen sonuçları tam olarak vermemiştir.

4- Ülkenin önemli ve bütün toplumu ilgilendiren sorunlarının çözümünün asli adresi TBMM’dir. Kürt meselesinin çözümü ulusal mutabakat gerektirmektedir.

5- Toplum, kutuplaşmanın ve gerginliğin sürekli artmasına yol açan çözümsüzlük ortamından kurtulmak ve insanlarımızın artık yaşamlarını yitirmeyeceği, barış, huzur, güven ve güvenliği sağlayacak bir çözümü görmek istemektedir.

6- Anayasa gibi toplumsal mutabakat gerektiren temel bir konuda çalışma başlatarak uzlaşma arayışına giren TBMM’nin Kürt meselesinde benzer bir çalışma içinde olmaması/olamaması, izah ve kabul edilebilir bir durum değildir.

7- Bu mülahaza ve nedenlerle Kürt meselesinde, TBMM denetiminde bir süreç ve mekanizma oluşturulmasını gerekli görmekteyiz. Bu önerimizin amacı; siyasi partiler arasında doğrudan ve sürekli bir diyalog imkânı yaratmaya; görüş ve yaklaşım farklılıklarını asgari düzeye indirmeye ve siyasetin dilini uzlaşma ve demokratik çözüm temeline oturtmaya çalışmaktır. Böylece bu meselenin; siyasi partiler arasında polemik, yıpratma, üstünlük ve yenilgi konusu olmaktan çıkarılacağını umut ediyoruz.

8- Önerimiz, TBMM bünyesinde bir “Toplumsal Mutabakat Komisyonu” ile sivil alanda, TBMM ile bağlantılı ve koordineli şekilde faaliyet gösterecek bir “Akil İnsanlar Grubu” oluşturulmasını öngörmektedir.

9- Toplumsal Mutabakat Komisyonu, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin eşit katılımıyla toplam 8 üyeden oluşacaktır. Bu komisyonun çalışmalarına yardımcı olacak Akil İnsanlar Grubu ise, yine siyasi partilerin eşit sayıda önerecekleri toplam 12 üyeden oluşacaktır. Toplumsal Mutabakat Komisyonu, kendi çalışma kural ve yöntemlerinin yanı sıra Akil İnsanlar Grubu’nun da görev tanımını belirleyecektir.

10- CHP son olarak toplumsal mutabakat arama sürecinin işleyişi ve gelişimi sürecinin aktardı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu AKP, MHP, BDP genel başkanlarıyla ayrıca görüşme girişiminde bulunacak. Kılıçdaroğlu, görüştüğü liderlerle, “40 yıl geçti çözülemedi. Siyasi irade bu sorunu artık çözmeli. Parlamento zemininde bir araya gelelim. Meclis sorumluluğu alıp bu sorunu ortadan kaldırsın” diyecek.

İLK TEPKİ MHP’DEN

“CHP’yi de açılım sevdası sarmış”

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, sözlerine, “Allameyi Cihan, dünya kurtaran adam, Recep Tayyip Erdoğan...” diyerek başladı.

Her gün bir Erdoğan’ın diğer Erdoğan’ı tekzip ettiğini savunan Vural, “Başbakan konuştukça batıyor, battıkça konuşuyor. Bir söylediği diğerini tutmuyor” dedi. Başbakan’ın ”yine ucube bir benzetme yaptığını” savunan Vural, ”Eğer Uludere’yi cinayet, katliam olarak değerlendiriyorsa, kalleş BDP’lilerle aynı safa düşmüş olmuyor mu?” sorusunu yöneltti.

Başbakan Erdoğan’ın, şehit Serhat Gençer’in mektubunu okuduğunu anımsatan Vural, Serhat Gençer’in mezarının; ”babası açılımı eleştirdiğini için kırıldığını” söyledi.

Vural, CHP’nin ”Kürt sorunun çözümü” için Meclis’te Toplumsal Mutabakat Komisyonu ve Meclis dışında Akil İnsanlar Grubu oluşturulması önerisini önerisini de değerlendirdi. ”Biz Türkiye’de Kürt sorunu olduğu kanaatinde değiliz.

"Türkiye’de terör sorunu var” diyen Vural, teklif geldiği zaman, bunun partinin yetkili organlarında değerlendirileceğini kaydetti. “CHP, açılım politikası bayrağını AK Parti ile birlikte taşıma noktasına geldi. CHP’yi de AKP’nin açılım sevdası sarmış durumda” ifadesini kullanan Vural, “Yeni bir açılım sevdası oluşturma noktasındaki yaklaşımı, yeni açılımların önünü açabilecek yaklaşımları kabul etmemiz mümkün değil” dedi.