BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Bu çiftçi 200 liraya yılan satın alıyor

Muş’ta bir çiftçi, meyve bahçelerine zarar veren farelerle baş edemeyince çözümü yılan satın almakta buldu.

Abone ol

Tabelayı görenler şaşırıp kalıyor. Tarlanın hemen kenarına diktiği direkte YILAN SATIN ALINIR yazıyor. Bazıları "deli" deyip geçiyor ama ekolojik dengenin önemini bilenler çiftçinin akıllıca çözümüne övgü yağdırıyor.

Yılanlara boyuna göre 100 ila 200 lira arasında para veriyor. Ne yapacak yılanları derseniz. Tarlasını basan farelerin en doğal yok edicisi yılanlar...

Arazini çevreleyen çitlere, "Yılan satın alınır" yazısı asan çiftçi, yılanların çiftçinin en büyük dostu olduğunu söyledi. Merkeze bağlı Akpınar köyü yakınlarında Aşar ailesine ait çiftlikte çok sayıda meyve ağacı, farelerin kemirmesinden dolayı kurudu.

7 yıl önce diktikleri meyve ağaçlarının fareler yüzünden kuruması üzerine harekete geçen 2.20120719142303.jpgAşar ailesi, denedikleri birçok yöntemden sonuç alamadı.

200 LİRAYA YILAN ALACAK

Bir süre önce arazide buldukları yılanları getirip tarlaya bırakan Aşar ailesi, yılan bıraktıkları tarlada kuruyan ağaç sayısının az olduğunu fark edince değişik bir yola başvurdu. Çevre köylere haber alan Aşar ailesi, zehirsiz yılanları boyutuna göre 100 ile 200 TL arasında satın alacaklarını söyledi.

YILANIN BOYUTUNA GÖRE ÜCRET

Başlattığı kampanyayla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Serhat Aşar isimli çiftçi, yaklaşık 7 yıldır emek verdiği meyve ağaçlarının farelerin kemirmesinden dolayı kuruduğunu anlatarak, "Tek çözüm olarak yılan bırakmayı düşünüyorum. Yılan da ha deyince bulunabilecek bir hayvan olmadığı için kampanya başlattım. Yılanın boyutuna göre 100 ile 200 TL arası ücret vereceğim. Her yılanı almıyorum, sadece tarla yılanını alıyorum. Kendim bulabildiğim yerden birkaç tane getirdim ama onlar da yetersiz kalıyor. Şu ana kadar 5 tane vatandaş bana yılan sattı. Getirilen yılanları kendimize ait başka bir araziye bıraktım, o bahçe ile yılan bırakmadığım bahçe arasında büyük fark var. Yılan bırakmadığım bahçedeki meyve ağaçlarının yüzde 50'si kurudu. Diğer bahçede ise zarar daha az" dedi. Kendisinin de daha önce yılan öldürdüğünü belirten Aşar şöyle konuştu:

"Daha önce ben de bir yılan düşmanıydım çünkü yılanı bize düşman olarak anlatmışlardı. Bir gün arazide çalışırken bir yılan öldürdüm ve karnının şiş olduğunu gördüm. Karnını açtığımda 6 tane fare yuttuğunu gördüm ve o gün büyük bir hata yaptığımı anladım. Çünkü yılanın insana zararı yok. Tam aksine çiftçinin en büyük dostu yılandır. Bu konuda devlete de büyük görev düşmektedir. Çiftçinin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Yılanın faydalarının çiftçiye anlatılması lazım."

YILANLARIN AZALMASININ SEBEBİ

Yılanlar konusunda herkesin duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Aşar, "Yılanların sayısının azalmasının nedeni biçme makineleri çünkü o makinelerle tarladaki mahsul biçilirken yılanları da yok ediyorlar. Ayrıca araç sürücülerinin de bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Çünkü yol ortasında giden bir yılan gören sürücüler gaza basıp yılanı eziyor. Yılan gördüğümüz zaman ayağımızı gazdan çekelim ve yılanı öldürmeyelim. Bir yılanı öldürmek çiftçiye büyük zarar veriyor. Lütfen yılanı öldürmeden önce bir kez daha düşünelim" ifadelerini kullandı. Aşar, başlattığı kampanyayı daha fazla duyurmak için kendilerine ait çiftliğin etrafını çevreleyen tel örgülere, "Yılan satın alınır" yazılı mukavva astı.