BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,34
ALTIN 2.926,01
HABER /  GÜNCEL

Bu çatılar neden uçar?

Şiddetli fırtınayla birlikte çok sayıda çatı uçunca gözler çatıların yapımına çevrildi. ÇATIDER'den konuyla ilgili önemli bir açıklama geldi.

Abone ol

ÇATIDER Başkan Yardımcısı Nazım Yavuz, uçan çatılarla ilgili "Eğer çatılar standartlara uygun şekilde yapılmış olsa saatte hızı 100-120 kilometre olan bu tür fırtınalarda normalde uçmaz" ifadelerini kullandı.

Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇATIDER) Başkan Yardımcısı Nazım Yavuz, Türkiye'yi etkisi altına alan lodosta çok sayıda çatının uçmasına ilişkin "Eğer çatılar standartlara uygun şekilde yapılmış olsa saatte hızı 100-120 kilometre olan bu tür fırtınalarda normalde uçmaz" dedi.

Yavuz, çatıların standartlara uygun yapılmasıyla ilgili geçmiş yıllardan gelen sıkıntılar bulunduğunu belirterek, "Eğer çatılar standartlara uygun şekilde yapılmış olsa uçmaz. Rüzgar hesapları vardır. Bunların belli katsayısı vardır. Fırtınalara göre hesaplanarak yapılır. Saatte hızı 100-120 kilometre olan bu tür fırtınalarda normalde çatılar uçmaz. Fırtınaların hepsi öngörülür. Fırtına 150-200 kilometre süratte bile olsa çatı düzgün yapıldıysa problem olmaz" dedi.

ÇATILAR GÖZ ARDI EDİLİYOR

Çatılar yaşam alanı dışında görüldüğü için birçok binada göz ardı edildiğine ve özen gösterilmediğine işaret eden Yavuz, "İnşaat kalıplarında kullanılan tahtalarla çatı yapılıyor. Kötü kaliteli ahşaplarla çatı yapıldığı için bunlar da sonraki yıllarda problem yaratıyor" diye konuştu. Aynı şeyin endüstriyel yapılarda da söz konusu olduğunu ifade eden Yavuz, "Rüzgar vakum hesabı vardır. Eğer buna uygun olarak çatıları dizayn eder ve uygulama yapılırsa yine hiçbir problemle karşılaşmazsınız" dedi.

İSTANBUL'DA ÇATILAR ESKİ

Dün etkili olan lodosla beraber İstanbul'da çok sayıda binanın çatısının uçmasına ilişkinde konuşan Yavuz, İstanbul'da binalar çok eski olduğu için çatılarda altyapı problemleri yaşandığını, nasıl bina stoku eski ise çatı stokunun da eski olduğunu, özellikle ahşap yapılmış bu yapıların zamanla eskidiği için kiremitleri taşıyamadığını belirtti. Nazım Yavuz, "İstanbul'da özellikle çatılarda kil kiremit ağırlıklıdır. Bu iyi bir yalıtım malzemesidir ancak altyapısına, altındaki taşıyıcılarına bağlı olarak zaman içinde yenilenmesi ve tekrar bir aktarılması gerekir" dedi.

ÇATILAR ACİLEN YENİLENMELİ

Çatılarda standartlara uymakla ilgili sıkıntılar bulunduğuna işaret eden Yavuz, "Binanın asansörüne, güzelliğine dikkat ediyoruz ama maalesef çatılara aynı özeni göstermiyoruz. İstanbul'daki yapı stokunun büyük kısmı kalfa dediğimiz kişilerin elinden çıkmış. Oysa hem ahşap hem de metal çatılarda imar standartları vardır. Bu standartların uygulanması gerekir" diye konuştu. Şu anda İstanbul'daki binaların yüzde 18-20'sinin acil yenilenmesi gerektiğini, aynı oranda bunların çatılarının da yenilenmesi gerektiğini söyleyen Yavuz, bu çatıların çoğunun işlevini yitirdiğine dikkati çekti.

ÇATILARIN ŞEKLİ UÇAK KANADINA BENZER

Yavuz normalde çatıların şeklinin bir uçak kanadına benzediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Çatılara rüzgar bir taraftan basınç yapar öbür taraftan da emme kuvveti yaratır. Çatı uçmak ister. Uçmaması için bunu döşemeye bağlamak gerekir. Bunu bilmeyen ustalar bu çatıları çivi ile bağlamaya çalışır. Çatıların döşemeye bağlanmasında, bağlantı elemanlarının kullanılması gerekir. Çatıların uçmasının sebebi kalitesiz işçilik ve uygun olmayan çatı sistemleri. O nedenle sertifikalı ustayı, doğru malzemeyi ve doğru projeyi öneriyoruz. Her çatının bir projesi olmalı. Bunun dışında çatı üzerinde kullandığımız kaplama malzemelerinin de bağlanma usulü ve teknikleri var. Bunlar da doğru uygulanırsa hiç böyle bir sorunla karşılaşılmaz."