BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,48
ALTIN 3.039,36
HABER /  GÜNCEL

Bu casusun sızmadığı yer kalmayacak!

ABD’li bilim insanları tıpkı yer solucanı gibi hareket edebilen otonom bir robot üretti.

Abone ol

Sahip olduğu mekanik kas yapısıyla kendi başına rahatlıkla hareket eden robot solucan, en zor yüzeylerde ilerleyebiliyor, girilmesi çok zor alanlara sızabiliyor.

Uluslararası araştırma ekibinin geliştirdiği ve Meshworm (örgülü solucan) adı verilen robot, robot gövdelerin geliştirilmesi aşamasında önemli bir atılım olarak kabul ediliyor.

ABD’nin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Harvard Üniversitesi ve Güney Kore’nin Seul Ulusal Üniversitesi araştırımacıları tarafından geliştirilen robot solucan, son derece yumuşak materyallerden üretildi. Bu sayede, üzerine basılsa bile tek bir çizik almadan hareketine devam edebiliyor.

Meshworm, nikel ve titanyumdan yapılan “yapay kaslara” sahip. Meshworm’un mekanik yapısı, gerçek solucanlara benzetildi ve kablolar, boyunu oluşturan tüp etrafında segmentler halinde dizildi. Ardından, her segmente akım verildi ve tübün kendisini sıkarak gevşetmesiyle robot solucan hareket etmeye başladı. Bilim insanları, Meshworm gibi yumuşak materyallerden yapılan robotların zor yüzeylerde hareket edebileceğini ve araştırılması güç arazilerde keşif yapabileceğini belirtti.

Meshworm’un hareket kabiliyetini, sahip olduğu iki kas türü; dairesel ve boylamsal kas fiberleri sağlıyor. Gövdeyi oluşturan tübün etrafını saran polimet katmanlar, robota esneme ve uzama kabiliyeti getiriyor. Tüp üzerindeki her segmentte bulunan aktüatörler, hareket için gerekli akımı veriyor.

YAPAY KASLI ROBOT

IEEE/ASME Transactions on Mechatronics dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan Sangbea Kim, robot solucanın üretilmesinde en kafa karıştırıcı kısmın yapay kas üretilmesi olduğunu, bu sorunu nikel-titanyum alaşımıyla çözdüklerini belirtti. Kim, “Bu alaşım çok tuhaf bir materyal... Nikel-titanyum oranına dayanarak, robotun özellikleri de ciddi olarak değişim gösteriyor” dedi.

Popular Science sitesine konuşan Kim, nikel-titanyum kabloyu çok sıkı bir şekilde solucanın gövdesine bağladıklarını, ardından küçük bir batarya ve devre kartı kullanarak tüp üzerindeki segmentleri hareket ettirecek akımı oluşturduklarını ifade etti. Akım sayesinde belli bir ısıya ulaşan segmentler, tübün sıkışmasını ve esnemesini sağlıyor ve solucan hareket ediyor. Araştırmacılar, geliştirdikleri algoritmayla segmentlerin ısınma ve soğumasını kontrol altına aldığı gibi, solucanın ilerleyeceği hareketleri belirledi.

Kim, “Fırlatıp atabilirsiniz, hiçbir şey olmaz.... Solucanın parçaları hem sağlam hem de son derece esnek. Artık robotların vücut kapasitelerini artırmaya başlıyoruz” dedi.