Amasya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü, sadece 1 öğrenci tarafından tercih edildi. <br/>Amasya Üniversitesi Rektörü Pr...
Abone olAmasya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü, sadece 1 öğrenci tarafından tercih edildi.
Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Fen-Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü’nün sadece 1 öğrenci tarafından tercih edildiğini, pek çok üniversitede istatistik bölümü gibi temel bilimlerin tercih edilmemesinin Türkiye’nin 2023 vizyonu hedeflerinde sapmaya yol açacağını öne sürdü. Prof. Dr. Orbay, “Çünkü bir ülkede temel bilimlerin olmaması durumunda bilim ve teknolojinin yaygınlaştırılmasını ya da kalkınmanın sağlanması mümkün görülmemekte. 2023 vizyonun inovasyon temelli, üreten, yöneten bir Türkiye olabilmesi için temel bilimlerin ön plana çıkması gerekiyor” dedi.
41 KONTENJANDAN SADECE 1’İ TERCİH EDİLDİ
Bu yıl Amasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü’nün 41 kontenjanının olduğunu, ancak sadece 1 öğrenci tarafından tercih edildiğini, çoğu üniversitede hiç tercih olmadığını gördüğünü kaydeden Orbay, “Buna acil bir çözüm getirilmesi gerektiği açık. Eğer çözüm getirilemezse 2023 vizyonundan şimdiden hedefte bir sapma olacağı açık. Ancak biz, üniversite idarecileri olarak bu bölümlere gönül vermiş temel bilimci insanlar olarak bunu ciddi bir şekilde mercek altında almış durumdayız. Yakın bir gelecekte geçmişteki popülaritelerini yakalama noktasında önemli bazı adımlar atacağız” diye konuştu.
TEHLİKE SİNYALLERİ
ÖSYM’nin yayınlamış olduğu istatistiklerin dikkatle incelendiğinde 4-5 yıl öncesinden tehlike sinyalleri veren Fen Edebiyat Fakültelerindeki temel bilimler bölümleri olan fizik, kimya, biyoloji, istatistik gibi programların kontenjanlarının yine dolmadığını vurgulayan Metin Orbay, “YÖK bu anlamda pek çok üniversitenin kontenjanlarının merkezi olarak tercihe kapatmıştı. Ancak yine bir çözüm olmadığı karşımızda. Bu programların dolduğu 3 şehirdeki öğrencileri de analiz ettiğimiz zaman aslında bu öğrencilerin de akademik anlamda geleceğin bilim insanları olma noktasında pek çok soru işaretini barındırdığını görmekteyiz. Örneğin büyük bir üniversitemizin fizik bölümüne 196 MF-2 puanıyla girildiğini görüyoruz. Bu kişilerden analitik soran, sorgulayan geleceğin bilim adamlarını yetiştirmek ne kadar sonuç verecektir. Bu tartışmaya açık bir konudur” şeklinde konuştu.
(İHA)