BIST 9.660
DOLAR 34,63
EURO 36,48
ALTIN 2.928,86

Bu bitki çayları o kadar da 'masum' değil!

Bu bitki çayları o kadar da 'masum' değil!

Alternatif tıbbın da vazgeçilmezi olan ve halk arasında çoğunlukla ‘doğal ve şifa verici’ olarak bilinen, herhangi bir yan etkisi veya risk faktörü çok da bilinmeyen bitki çayları bazı durumlarda ve bazı kullanıcılar da tehlikeli olabiliyor.

Bu bitki çayları o kadar da 'masum' değil!

Bitki çayları, çoğumuzun sağlığımızı korumak ve bazı rahatsızlıklarımızı tedavi etmek için doğal diye tercih ettiği ürünlerden. Bitki çaylarının faydaları yadsınamaz fakat bilinmeyen yan etkilerini de göz ardı etmemek önemli. Bu yan etkiler, hangi bitki çayının ne kadar kullanılacağı ve kimlerin kullanabileceğiyle doğru orantılı. Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, bitki çaylarıyla ilgili dikkat etmemiz gereken önemli uyarı ve önerilerini 8 başlık altında şöyle özetleyip şu bilgileri veriyor:

Bu bitki çayları o kadar da 'masum' değil!

Beslenme ve Diyet, Fitoterapi Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, “Özellikle kış aylarında bağışıklığı desteklemek, vücut direncini artırmak veya metabolik hızı yükseltmek için insanlar aktarlara giderek bitki çayları veya poşet bitki çayları alıyorlar. Ancak ‘bitki çayları ‘çok masum’ gibi düşünülerek, insanlar kendilerinde var olan bazı hastalıklara bakmadan tüketebiliyorlar ya da bu hastalıkların farkında bile olmadıklarından, şifa zannederek bol bol içebiliyorlar."

Bu bitki çayları o kadar da 'masum' değil!

"Oysa ekinezyadan zencefile, yeşil çaydan adaçayına dek birçok bitki çayı; bazı durumlarda tehlikeli olabiliyor da. Bu yüzden sağlığa fayda yerine zarar vermemek için bitki çayı kullanımına dikkat edilmelidir” diyor. Uzman Bilgili'nin, dikkat edilmesini önerdiği bitkiler ve sebepleri:

Bu bitki çayları o kadar da 'masum' değil!

SİNAMEKİ: 'En tehlikeli örnek' sinemaki yaprağı çayı! Zayıflama çaylarında sıkça karışımıza çıkan sinemaki, özellikle kabızlık tedavisinde sıklıkla kullanılıyor. Ancak 3 haftadan fazla tüketilmesi durumunda bağırsakta kalıcı hasara hatta uzun vadede tümörlere bile neden olabilir. Ayrıca sinemaki, bağırsaklarda kronik bir tembellik de ortaya çıkarabiliyor.