Tam 402 sayfadan oluşuyor. Büyük merak konusu olan savunma mahkemeye verildi. Metinde ilginç noktalar var.
Abone olAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile AK Parti Grup Başkan Vekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ, partinin esas hakkındaki savunmasını dün saat 16.45'te Anayasa Mahkemesi'ne getirdi.
SAVUNMADAN İLGİNÇ DETAYLAR:
AK PARTİ SAVUNMASI |
GOOGLE İDDİANAMESİ
AK Parti savunmasında iddianamedeki bölümlerin Google'dan toplanıldığını iddia etti ve şöyle dedi: "İddianameye ek olarak sunulan dosyalarda yer alan gazete haber ve yorumlarının büyük bir kısmı bunların yayınlanmasından yıllarca sonra internet yoluyla derlenmiştir. Bu nedenle bu dava adeta bir "google davası"dır. Başsavcı, çok sayıda haber ve yorumu dava açma tarihine yakın bir zamanda anahtar kelime yazarak "google" arama motorundan arama yapmak suretiyle elde etmiştir. Örneğin, iddianamenin 10, 14, 29, 74, 93, 95, 97, 100 nolu eklerinde yer alan bazı deliller bunlardan sadece birkaçıdır."
SAVCININ LAİKLİK ANLAYIŞI PROBLEMLİ
Anayasa Mahkemesi’ne esas savunmasını sunan AKP, Başsavcılığın laiklik anlayışını, “baştan sona problemlidir" sözleriyle eleştirdi. Başsavcılığın demokrasi ve laiklik yorumunun evrensel anlayışla bağdaşmadığı ifade edilen savunmada, AKP’nin laikliği siyasi ve hukuki bir ilke olarak gördüğü vurgulandı. “Laiklik bir yaşam biçimi değil, tersine farklı yaşam biçimlerini bir arada ve barış içinde yaşatan prensibin adıdır."
SAVUNMADAN BAZI ÖRNEKLER
Demokrasinin olmadığı yerde laikliğin tek başına anlamı yoktur. Demokrasiyi imkânsız hale getiren bir laikliği savunmak, azınlık diktasını savunmak demektir.
Başsavcının sözde aleyhte bir delili açıkça etkisiz kılan konuşmayı 'takiyye' diyerek geçiştirmesi şartlanmışlıktır.
İlahiyat bilgini Prof. Dr. Hayrettin Karaman'ın TRT'de yaptığı bir konuşma laikliğe aykırı faaliyet olarak nitelendirilmiştir. Bir ilahiyatçıyı "dinci" olarak nitelemek, kişilik haklarına açık saldırı ve masumiyet karinesinin ihlalidir.
Parti üyeleri bir takım eylemler icra ediyor, fakat parti organları bunları benimsemiyorsa, parti odak haline gelmez.
Düşünce özgürlüğü kapsamındaki ifadelerin kapatma nedeni olarak görülmesi ifade özgürlüğüyle bağdaşmaz.
8 KLASÖR SAVUNMA
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın 30 Mayısta verdiği esas hakkındaki görüşünün ardından 1 ay içinde esas hakkındaki savunmasını vermesi gereken AK Parti, yasal sürenin dolmasına 13 gün kala savunmasını Yüksek mahkemeye sundu.
ERDOĞAN'A 1 KLASÖR
Mahkeme çıkışında soruları yanıtlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, savunmanın sekiz ayrı klasörden oluştuğunu söyledi. 402 sayfalık savunmanın ilk üç klasörünün savunmaya ilişkin temel hususların yer aldığını diğer beş klasörün ise savunmaya ilişkin delillerin bulunduğunu ifade eden Fırat, "Birinci klasörde savunmanın hukuki bölümlerin yer aldığını ikinci klasörde ise Recep Tayyip Erdoğan'ın hakkında ileri sürülen iddialara verilen cevaplar bulunmaktadır" dedi. Son klasörün ise hakkında siyasi yasak istenilen 70 kişi hakkındaki savunmalarırn yer aldığını belirten Fırat, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili verilen savunmada özel bir bir bölümün bulunmadığını ifade etti.
Bundan sonra belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya sözlü açıklama, AK Parti yetkilileri de sözlü savunma yapacak.
Bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı AK Parti ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.
Raporun, Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
AK Parti hakkındaki kapatma davasını 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması durumunda 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.
Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.
Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 69. maddesine göre, ''temelli kapatma'' yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ''Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma'' kararı da verebilecek.