BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80

Bu besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin

Bu besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin

Soya sütü soya anavatanı doğu asya ve uzakdoğu’ da yüzyıllardır tüketilen hem yiyecek hem de ilaç olarak kullanılan bir bitki türüdür. çin halkının kutsal olarak da inandığı soyayı aynı zamanda hastalıkları tedavi etmesi sebebiyle şifa kaynağı olarak kabul ettiği de bilinenler arasındadır. soya...

Bu besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin

Soya Sütü

Soya anavatanı Doğu Asya ve Uzakdoğu’ da yüzyıllardır tüketilen hem yiyecek hem de ilaç olarak kullanılan bir bitki türüdür. Çin halkının kutsal olarak da inandığı soyayı aynı zamanda hastalıkları tedavi etmesi sebebiyle şifa kaynağı olarak kabul ettiği de bilinenler arasındadır.

Soya sütü; B vitaminleri, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve fosfor gibi birçok vitamin ve minerali içermesinden dolayı yetişkinler ve çocuklar için çok önemli bir kaynaktır. Soya ile yapılan çalışmalar sonucunda soyanın birçok sağlık risklerini azalttığı görülmüştür.

Soya sütü antioksidan içeriği açısından serbest radikalleri doğrudan veya antioksidan süpürücü enzimler aracılığı ile etkisiz hale getirerek kolesterolü düşürür ve kan yağlarına olumlu etki gösterir.

Bu besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin

Ayrıca soya sütü antioksidan içeriği açısından serbest radikalleri doğrudan veya antioksidan süpürücü enzimler aracılığı ile etkisiz hale getirerek kolesterolü düşürür ve kan yağlarına olumlu etki gösterir.

Özellikle içerisindeki yağın ortalama %3 dolayında içerdiği doğal lesitin; kalp damar sistemini koruyarak kan dolaşımını olumlu etkiler ve kan kolesterol, homosisteini düşürerek damar tıkanıklıklarını ve ani kalp krizini engeller.

Soya sütü isoflavon içeriği sayesinde sağlığı koruyucu doğal aktif endokrin bileşikleri içerir ve kemikler üzerinde yararlı etkileri vardır. Dolayısı ile osteoporozun oluşumu atağını yavaşlatırlar.

Bu besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin

Pekmez

Ülkemizde pekmez meyvelerin genellikle de üzüm sularının kaynatılarak yoğunlaştırılması ile elde edilir. Ortalama olarak sıvı pekmezin %36sı su %3.5’i kül kalanı karbonhidrattır. Koyu pekmezin ise %26’sı su geri kalanı karmonhidrattır.

Pekmezin karbonhidrat türü glikoz ve früktozdur. Pekmez; demir potasyum, kalsiyumdan zengin bir besindir. 1 yemek kaşığı pekmezde 40mg kalsiyum 1 mg demir bulunur. Karatoneidler ve B vitaminlerinden zengindir ve hemen kana geçtiğinden enerji içeriği yüksektir.

Bu besinleri tüketmeyi ihmal etmeyin

İyi bir pekmez şekerlenmez, içerisinde yabancı öğeler bulunmaz, berrak ve normal kıvamdadır. Pekmez nişasta ile pişirilince cevizle beraber cevizli sucuk yapımında da kullanılır. Aşure veya komposto yapımında şeker yerine kullanılabilir. Bal veya pekmeze göre daha çok tercih edilmelidir. Çünkü içeriğinde yüksek miktarda demir ve kalsiyum vardır.

Özellikle halk arasında kalsiyum ve demir deposu olarak bilinir. Oysaki bal ve reçel karbonhidrat deposudur. 100 gram pekmezde 400 miligram kalsiyum var, bu oldukça yüksek bir miktar. Kalsiyum bakımından zengin olduğu bilinen yağsız sütün bir bardağında 245, 100 gram yoğurtta 350 miligram kalsiyum vardır.