Elazığ'ın içme suyu ihtiyacını karşılamak için yapılması planlanan Hamzabey Barajı Diyarbakırlıları endişelendiriyor.
Abone olElazığ'ın gelecek yıllarda su ihtiyacını karşılamak üzere yapılacak olan Hamzabey Barajı'nın Arıcak ilçesi ile Diyarbakır'ın Dicle ve Hani ilçelerinin içme suyunun azaltacağı iddia edildi.
Arıcak Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdulkadir Ünal, Palu ilçesi yakınlarına yapılması düşünülen ve inşaat ihalesi Elazığ'da yapılacak olan Hamzabey Barajı'na normal olarak gelen Hamzabey çayından başka, Arıcak ve Diyarbakır'ın içme ve sulama su ihtiyacını gideren Dicle nehrinin kollarının da yataklarının değiştirilerek aktarılacağını öne sürdü.
Bu durumun söz konusu bölgede su sıkıntısına neden olacağını, yaşam için önemli olan suyun azalmasının bölgede sosyal yaşamı olumsuz etkilediği gibi asayiş olaylarına da neden olabileceğini iddia eden Ünal, azalan suyla birlikte vatandaşların içme suyu sıkıntısı yaşayacağını, sulama konusunda çok kötü olayların olmasından çekindiklerini kaydetti.
Ünal, şunları söyledi:
''Bu bölgede daha önce de baraj yapılması düşünülüyordu. Ancak o sulama barajıydı ve bölgedeki derelerin yatakları değiştirilmiyordu. Bu şekilde yapılacak bir baraj bölge için büyük iyilik. Ancak, daha sonra bize göre ''İstimlak parası'' nedeniyle barajın Hamzabey bölgesinde yapılması için o bölgedeki insanların baskı yaptığını düşünüyoruz. Bize göre diğer alternatifler daha verimliydi ancak istimlak bedeli nedeniyle bölgeden yapılan baskı sebebiyle DSİ bu yola başvurdu. Fırat Üniversitesi'nden öğretim elemanlarından aldığımız ön bilgilere göre de daha verimli alternatifler var.''
2040'dan sonra alınacak
DSİ 9. Bölge Müdürü Nevzat Aksu ise Hamzabey Barajı'nın Caro Çayı üzerine yapılacağını, 2013'te tüm tesisleriyle hizmete girecek barajdan ''Kaynak suyu'' niteliğinde suyu, şehre içme suyu olarak getireceklerini söyledi.
Barajdan yılda 49 milyon metreküp su sağlanacağını, bu miktarın şehrin 2035-2040 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacağını ifade eden Aksu, ''Baraj, Caro Çayı üzerine kurulacak. Arıcak, Dicle ve Hani gibi ilçelerin içme ve sulama suyunu sağlayan Tarhana Deresi'nden 2040 yılından sonra su alacağız. O zaman da yılın sadece 4 ayında su alırken kalan su; ihtiyaçtan katlarca fazla olacak. Aralık, ocak, şubat ve mart aylarında 16 milyon metreküp su var. Biz bunun 10 milyon metrekübünü 2040'tan sonra alacağız. Kalan 6 milyon metreküp ise o zaman için bile ihtiyaçtan çok çok fazla'' dedi.
İhale sarkmasın diye
Aksu, ihalenin Ankara yerine Elazığ'da yapılmasının altında aranan sebeplerin ''Haksızlık'' olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Bakanlığımız ve genel müdürlüğümüz yeterli görülen bölge müdürlüklerine bu tür ihaleleri yapabilme yetkisi veriyor. Bu ihale Ankara'da yapılsa 20011'e sarkacak. Biz şehrin bir an önce içme suyuna kavuşması; dolayısıyla ihalenin daha erken yapılması için genel müdürlüğe başvurduk. Bizi yeterli gördü, ihaleyi yapma yetkisi verdiler. Böylece 2011 yılına sarkmaktan kurtul. İhalenin Elazığ'da yapılması böylesine faydalı ve mantıklıyken başka sebepler aranması haksızlık.''