Bahar ve yaz aylarında kene bulunan yerlerden uzak durun. Uzmanlar şu açıklamalarda bulundu.
Abone olAydın, yaptığı açıklamada, KKKA hastalığının insanlara kenelerin ısırması veya kenelerle temas sonucu bulaştığını belirtti.
Hastalığın, kene ısırmasının yanı sıra hasta hayvan ve insanların kan, ifrazat ve dokularına temasla da bulaştığını ifade eden Aydın, “KKKA hastalığında tarım çalışanları, çiftlik çalışanları, çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, veterinerler ve hasta hayvan ile teması olanlar, hastalığın sık görüldüğü yerlerde görev yapan sağlık personeli, askerler, kamp yapanlar ve deri fabrikasında çalışanlar risk altındadırlar” dedi.
KKKA hastalığının belirtisiz geçirilebileceğini dile getiren Aydın, “Ateş, halsizlik, kas ağrısı, bulantı-kusma, vücudun çeşitli yerlerinde kanama gibi şikayetler seyredebilir. Ağır seyreden, ciddi vakalarda hastalık ölümcül olabilir” diye konuştu.
KKKA hastalığından korunmanın esas olduğunu kaydeden Aydın, şunları söyledi:
“Özellikle bahar ve yaz aylarında kene bulunan alanlardan uzak durmak, kırsal alana çıkarken açık renkli, sıkı dokunmuş elbise giymek, pantolon paçalarını çorabın içine koymak, gömleği pantolon içine koymak, keneye elbise ile vücut arasında kan emebileceği boşluk bırakmamak gerekmektedir. Piknik dönüşü mutlaka kene muayenesi yapılmalıdır. Ev hayvanlarında kene taramasının da yapılması önemlidir. Cildimizde kan emen bir kene gördüğümüzde keneyi bir cımbız vasıtası ile parçalamadan, tamamını uzaklaştıracak şekilde ciltten koparmak gerekir. Ayrıca bahçe ve tarım alanlarının ilaçlanması amacıyla tarım müdürlükleri ile bağlantıya geçilmesi gerekmektedir.”
Aydın, yörede Şebinkarahisar, Şavşat, Ardanuç, Alucra, Yusufeli, Gümüşhane şehir merkezi ile kırsal alanda yaşayan vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla dernek olarak 100 bin adet broşür ile 5 bin adet afiş dağıtımının sürdürdüklerini de sözlerine ekledi..