Çok geç tanı konabiliyor. En kötü kanser türü olarak gösteriliyor. Ancak aşı olanlar bu kansere yakalanmaktan kurtuluyor.
Abone olRahim ağzı kanserine yönelik yapılan HPV aşısı, bir kadını rahim ağzı kanserinden yüzde 100 olmasa da yüzde 70-80 oranında koruyor.
13. Ulusal Jinekolojik Onkoloji Kongresi, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Gloria Hotels Convention Center'da başlayan kongreye uluslararası alanda jinekolojik onkolojide adından söz ettiren uzmanları da davet ettiklerini belirten Jinekolojik Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Sinan Berkman, yaklaşık 320 uzmanın katıldığı kongrede jinekolojik onkoloji alanındaki yeniliklerin tartışıldığını söyledi.
ÇOK GEÇ TANI KONUYOR
Yumurtalık kanserinin ise diğer jinekolojik kanser türleri arasında en kötüsü olduğuna dikkati çeken Berkman, ''Belirti vermiyor, belirti vermediği için de geç tanı konuyor.Tümörün kendisi de hızlı seyreden, yayılan bir tür. O bakımdan bu kanser türünün sonuçları en kötüsü'' dedi.
Sinan Berkman, ''Karşı görüşler olmasına rağmen jinekolojik onkoloji alanında çalışan uzmanların ortak görüşü, HPV aşılarının yapılması yönünde. Bir takım yan etkilerinden söz ediliyor ama şu anda dünyadaki tüm veriler HPV aşılarının yararlı olduğu yönünde. Rahim ağzı kanserine yönelik yapılan HPV aşısı, bir kadını rahim ağzı kanserinden yüzde 100 olmasa da yüzde 70-80 oranında koruyor. Şu andaki bilgilerimiz bu aşının yapılması yönünde.''