Yaklaşık olarak bir milyon dolara patlayan bu araç, günümüzde kullanılan ya da gelecekte kullanılması muhtemel de dahil 50'den fazla teknolojik sistemle donatılmış.
Abone olÖyle alışılmış konsept araçlar gibi değil... Dışarıdan bakıldığında aslında normal bir seri üretim otomobilden farksız çünkü. Tamam, belki tasarımı size biraz olağandışı gelebilir, ancak kesinlikle gayet de seri üretime elverişli bir otomobil. Sadece "içindekiler" hariç!
General Motors'un, Amerika'da her yıl düzenlenen ve sektörün temsilcilerinin teknolojik gelişmeleri konuştuğu, hatta sergilediği Otomotiv Mühendisleri Derneği'nin (Society of Automotive Engineers) kongresine getirdiği bir araç bu. Adı da Cadillac STS SAE100.
Yani bu derneğin 100. yılını simgeliyor aynı zamanda.
Yaklaşık olarak bir milyon dolara patlayan bu araç, günümüzde kullanılan ya da gelecekte kullanılması muhtemel ancak geliştirme aşamasında olanlar da dahil 50'den fazla teknolojik sistemle donatılmış. Kaputunun altında 505 HP'lik, 12 silindirli bir motor bulunan Cadillac STS, bazı Avrupalı üreticilerin kullandığı "Şerit İhlali Uyarı Sistemi"nden, ısıtmalı-soğutmalı bardak tutucuya kadar pek çok unsura sahip.
GM'in, 38 tedarikçisiyle işbirliği yaparak geliştirdiği otomobildeki teknolojilerin 19'u, henüz hiçbir otomobilde kullanılmamış. 22'si Cadillac dışında diğer firmalarca da uygulanırken, dokuzu ise, 2005 model STS modellerinde halen bulunuyormuş. Neler mi var? Tabii hepsini sayacak değiliz, ama biraz örnek vermekte zarar yok...
Şu an en bilinen örneğiyle Avrupa'da satılan Citroen C4 ve C5 modellerinde de bulunan "Şerit İhlali Uyarı Sistemi", 60 km/s hızla, şayet sinyal yakmadan veya sürekli şerit çizgileri üzerinden gidilmeye başlanırsa, sürücüyü hem görsel olarak, hem de koltuğunu titreterek uyarıyor.
Üç boyutlu navigasyon (yön bulma) sistemi, yolu ve çevresindekileri harita yerine aktüel resimlerle gösteriyor. Hem de ağaçlarına kadar... Bu sistem, tamamen dijital olan gösterge panelinde beliriyor. İstenirse, harita yerine, yine göstergeler dijital olarak sürücünün karşısına çıkıveriyor.
Kapaksız yakıt deposu, kutuplarda yaşayanlar, özürlü kişiler ve yaşlılar için geliştirilmiş. Yani klasik benzin depo kapağı yok. Sürücü bir düğmeye basıyor ve anten deliği kadar, sadece pompanın ucunun girebileceği küçük bir kapak açılıyor. İş bitince de, aynı şekilde kapanıyor.
İç dikiz aynasında, arkada oturanların ve aracın arkasında bulunan trafikle ilgili daha net görüntüler verebilen bir ekran bulunuyor. Arkada oturanların hareketlerini izlemek, dikkat dağıtacak şeyler yapmalarını önlemek üzere düşünülmüş.
Karbon fiber-magnezyum karışımlı jantlar, şimdiye kadar yapılmış en hafif ve aynı zamanda da en dayanıklı jant olarak kabul ediliyor. Bu jantlar, araçta "istenmeyen kiloların" azaltılmasında kullanılırken, otomobilin hızlanmasına, frenlerin daha etkin çalışmasına, yol tutuşa ve yakıt tüketiminin azaltılmasına yardımcı oluyor.
Volvo'nun da kullandığı "kör nokta uyarı sistemi", sürücüyü, sollama yapacağı zaman, yan aynasından görülemeyen bir taşıt olduğunda uyararak emniyet sağlıyor.
Yine halen pek çok üretici tarafından kullanılan "Adaptif Hız Sabitleme Sistemi" (Adaptive Cruise Control), sabit hızda seyrederken önüne araç çıkması durumunda güvenli mesafeyi korumak için gerekirse yavaşlıyor. Bu mesafe sağlandığında da aracı yeniden eski hızına ulaştırıyor.
Arka koltuklar için DVD ve iki adet Xbox oyun konsolu, kablosuz kulaklıklar gibi unsurlardan oluşan eğlence sistemi.
Isıtmalı-soğutmalı bardak tutucular. Ön koltukların arasındaki bu bardak tutucular istenirse bir bardak kahveyi ısıtabilir ya da sıcak tutabilirken, istenirse kola ve benzeri içeceklerin soğuk tutulması yahut soğutulması için kullanılabiliyor.
Kaynak: