BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.966,80
HABER /  DÜNYA

Bu araç dünyada bir ilk...

Dünyada bir ilk olan toprak zemin ve asfalt zemin gibi farklı zeminler üzerinde sismik enerji üretebilme kabiliyetine sahip, TURKAR 4x4 Sism...

Abone ol

Dünyada bir ilk olan toprak zemin ve asfalt zemin gibi farklı zeminler üzerinde sismik enerji üretebilme kabiliyetine sahip, TURKAR 4x4 Sismik Enerji Kaynağı’ görücüye çıktı.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü ile Hisarlar Grup’un üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde geliştirdiği ve bilime hizmet edecek olan ‘TURKAR 4x4 Sismik Enerji Kaynağı Aracı’ görücüye çıktı. Türk mühendisler tarafından yapılan, Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan yerli sismik enerji kaynağı aracının İki Eylül Kampüsü’nde düzenlenen tanıtım törenine, Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk, Rektör Prof. Dr. Davut Aydın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ender Suvacı, Prof. Dr. Aydın Ziya Özgür, Prof. Dr. Mustafa Cavcar ve Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın yanı sıra Organizasyon İl Özel İdare Genel Sekreteri Yusuf Balcı, Eskişehir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yusuf Balcı, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Recep Bayar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamza Yıldız ve davetliler katıldı.
Tanıtım töreninin açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk, aracın fay araştırmaları, jeotermal kaynak araştırmaları ve yeraltı maden araştırmalarında kullanılabileceğini belirterek, sismik kaynağın ülkemizde ve dünyadaki uygulamalarda kullanımının yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini söyledi. Aracı tanıtan Çabuk, "Toprak zemin ve asfalt zemin gibi farklı zeminler üzerinde sismik enerji üretebilme kabiliyetine sahip sismik enerji kaynağı ile afet risklerinin ve yeraltı kaynaklarının araştırılması ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. TURKAR 4x4 aracı üzerinde projelendirilen sistem, her türlü arazi şartında operasyonel kullanım imkânı sağlamaktadır. Geliştirilen 500 kg ağırlıklı sisteme ülkemizde ve dünyada alternatif kullanılan enerji kaynakları 10 kg ağırlığındaki balyoz ve en yüksek 225 kg ağırlık düşürme kapasiteli ekipmanlardır" dedi.
Daha sonra konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ender Suvacı da, uzun zamandır Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nün yaptığı faaliyetlerin pek çok projeyle desteklendiğini ifade ederek, projenin çıktılarından birinin de sismik dalga oluşturmaya yönelik araç olduğunu kaydetti.
Hisarlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Türker ise, Hisarlar Grubun sanayi ve üniversite iş birliğine önem veren kuruluş olduğuna dikkat çekti.
Konuşmaların ardından Enstitü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Güney ve Doğal Afetler ve Yer Bilimleri Araştırma Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu birer sunum yaptı. Sunumlardan sonra aracın testi gerçekleştirildi ve ortaya çıkan yerin sismik haritaları incelendi.
(İHA)