BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  SPOR

Bu anket tartışılır

Avrupa'nın önde gelen araştırma şirketlerinden biri olan Sport&Markt'ın spor araştırması çok tartışılır.

Abone ol

Avrupa'nın önde gelen araştırma şirketlerinden biri olan Sport&Markt, Türkiye ile ilgili bu seneki raporunu açıkladı. Ülke çapında yaşları 15 ile 69 arasında değişen 604 kişiyle yapılan görüşmeler sonucunda çıkan sonuçlara göre Türkiye'de hâlâ en fazla popüler olan takım Galatasaray ve en sevilmeyen takım da Fenerbahçe.

Verilere göre, ankete katılanların yüzde 49'u ekonomik açıdan Fenerbahçe'nin etkinliğini teslim ediyor. Yüzde 45'i de başarılarının hakkını veriyor. Ama bu durum gönül bağları açısından Sarı-Lacivertli kulübü Galatasaray'ın arkasına düşmekten alıkoymuyor. Çünkü Sarı-Kırmızıların yüzde 51'lik bir başarı çekiciliği var ve ankette yer alan sporseverlerin yüzde 46'sı onları ilgi çekici ve hatta büyüleyici buluyor. Gerçi Sport&Markt raporu geçen seneki Galatasaray-Fenerbahçe kupa finalinin hemen ardından yapılmış ve şirket bunun da verilerde etkili olabileceğini söylüyor. Yine de araştırma sonuçları Galatasaray'ı yüzde 39'la en popüler kulüp ilan ediyor. Fenerbahçe'nin popülaritesi ise yüzde 29. Beşiktaş yüzde 18, Trabzonspor yüzde 9'la klasmana giren diğer takımlar.


Milli maçlar rakipsiz

Takımların popüler olma nedenleri ise çok çeşitli. Beşiktaş en fazla büyüleyici bir takım olarak algılandığından (yüzde 34), Galatasaray başarıları nedeniyle (yüzde 51), Fenerbahçe ise ekonomik açıdan güçlü olduğu için (yüzde 49) için popüler.

Sport&Markt şirketinin ilan ettiği sonuçları bu iki veriden ibaret değil. 'Ülke içinde hangi şampiyonalara ne kadar ilgi gösteriyorsunuz' sorusuna verilen cevaplarda hâlâ en fazla ilgi çeken karşılaşmaların yüzde 89'luk oranla milli maçlar olduğunu görüyoruz. Her ne kadar bir önceki sezona göre yüzde 5'lik bir ilgi kaybı yaşasa da milli maçların yeri bir başka Türkiye'deki futbolseverlerin gönlünde. Araştırmacıların bu düşüşü anlamlandırma dayanakları ise son derece ilgi çekici. Sport&Markt'a göre bu düşüşün nedeni Ersun Yanal'ın görevden alınmasından sonra yaşanan hayal kırıklığı. İlgi kaybı sadece Milli Takım'a özgü de değil üstelik. En fazla ilgi gören ikinci organizasyon olan Süper Lig de yüzde 4'lük bir düşüşle yüzde 87'ye geriliyor. Bu veriyi yine ilginç ve bir o kadar tartışılacak bir tespit izliyor. Rapora göre, Fenerbahçe lehindeki şaibeli kararlar ligin kalitesini düşürüyor. Yine de yerel liglere olan ilginin yüksekliği dikkat çekiyor. O kadar ki İkinci Lig'e gösterilen ilgi (yüzde 47) UEFA Süper Kupa finalinden (yüzde 41) daha fazla.

Devler Ligi gibisi yok

Uluslararası organizasyonlar içinde ise en fazla ilgiyi Şampiyonlar Ligi çekiyor. Dünya Kupası'nı geride bırakarak yüzde 84'lük bir orana ulaşan Şampiyonlar Ligi, Dünya Kupası'nın yapılacağı 2006 öncesinde büyük bir başarıya imza atmış oluyor böylece. Ama yüzde 3'lük bir oranla hız kazanan ve kupanın yapılacağı aylar yaklaştıkça daha da yoğun bir ilgiyle karşılanacak olan Dünya Kupası'nı azımsamamak gerek. Uluslararası organizasyonların çekiciliğine rağmen diğer ulusal ligler konusunda hâlâ ilgisiz Türkiye seyircisi. En fazla Premier Lig'i izliyor (yüzde 27). Fransa ligine ise yüzde 13'lük bir ilgi var.