'Bu pazar seçim olsa ne olur' diye halka soruldu. Alınan cevaplardan Erdoğan hiç memnun olmayacak. AK Parti ciddi düşüşte!
Abone olSon seçim anketine göre AKP'nin oyları 7.2 puan düştü
AK Partili seçmenler arasında yapılan son ankette, demokratik açılım sürecinin parti oylarını 7.2 puan düşürdüğü görülünce, açılımı anlatma seferberliği başlatıldı.
%32.2'YE GERİLEDİ
Başbakan'm kritik konularda anket yapması için tercih ettiği Metro-poll Şirketi'nin, 31 ilde 1253 kişiyle düzenlediği son anket, AK Parti' de hayal kırıklığı yarattı. AK Parti seçmenleri arasında gerçekleştirilen anket, demokratik açılımın AK Parti'den 7.2 puan düşürdüğünü ortaya koydu.
79 KENTE GİTTİLER
BUGÜN SEÇİM OLSA |
Araştırma, demokratik açılım sürecinin AK Parti oylarında 7.2 puan götürdüğünü de ortaya koyuyor. Bugün seçim olsa AK Parti'nin oyları yüzde 32.2'ye düşerken, ağustosta bu rakam 39.4'tü. Aynı dönemde yüzde 19.3 olan CHP oyları yüzde 23.1'e çıkarken, MHP'nin oyları da 3 ayda yüzde 12.7'den yüzde 18.4'e yükseldi. Aynı dönemde DTP oyları da yüzde 4.1'den yüzde 6.0'a yükseldi. SP oyları da aynı şekilde yüzde 1.6'dan yüzde 2.8'e çıktı. |
Ankette, AK Parti'nin oylarının yüzde 39.4'ten 32.2'ye gerilediği görüldü. CHP oyları, yüzde 23.1'e çıkarken, MHP 18.4'e yükseldi. Sonuçlar nedeniyle, Başbakan Erdoğan açılımı anlatmak üzere kurmaylarını 79 kente dağıttı.
OY KAYBININ NEDENİ HABUR KARŞILAMASI
AK Parti'nin, kamuoyunun tepkisini çeken Habur'daki karşılama görüntülerinin ardından ciddi bir oy kaybı yaşadığı ortaya çıktı. Ağırlıklı olarak AK Parti ile çalışan 'Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin yaptığı ankette, AK Parti seçmeninin yaklaşık yüzde 35'inin açılım sürecine karşı olduğu tespit edildi. AK Parti yönetiminin, bakanlar ve genel başkan yardımcılarıyla Anadolu'ya açılıp, teşkilatlara ve kendi tabanına 'açılımı' anlatma kararının gerisinde de, son anket verilerinin etkili olduğu gözlendi
AÇILIM BÖLÜNMEYE YOL AÇAR
Ankete göre AK Parti seçmeninin yüzde 37'si, açılım projesinin bölünmeye yol açacağına inanıyor.
AK Partililer'in yüzde 10'u kararsız kalırken, yüzde 52'si ise "Birlik ve beraberliği güçlendirir" diyor.
AK Parti seçmenlerinin, AK Parti'nin bu süreçte yönetimini başarısız bulma oranı ise yüzde 34.4 seviyesinde.
AK Partili seçmenin yüzde 9.6'sı "kısmen başarılı" buluyor. Bir grup PKK'lınm, ülkeye giriş sürecinde, DTP'lilerin gösteriye dönüşen karşılama şeklini doğru bulan AK Partili seçmenin oranı yüzde 4.4'te kalırken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bu süreçteki politikalarını destekleyen AK Parti seçmeninin oranı yüzde 16.8.
AKP'LİDEN CHP'YE DESTEK
AK Parti seçmeninin yüzde 13.9'u ise CHP Lideri Baykal'ın açılım karşıtı söylemine destek veriyor.
Yine AK Parti seçmeninin yüzde 30.5'i, "Bu süreç Başbakan Erdoğan'a bakışımızı olumsuz yönde etkiliyor" görüşünü dile getiriyor. Tayyip Erdoğan'ın beğenirlik oranı da 3 ay öncesine göre yüzde 22.5'ten yüzde 18.8'e geriledi.
ÜLKÜCÜ-MİLLİYETÇİ OYLAR MHP'YE DÖNDÜ
AK Partili seçmenlerin yüzde 48.1'i bu açılım sürecinin sonunda bile Kürt sorununun çözülemeyeceğine inanıyor. Açılımla birlikte Kürt sorununun çözüleceğine inanan AK Parti seçmeninin oranı ise yüzde 45.3 seviyesinde. Açılım sürecine karşı olan seçmen Ege, Marmara, Akdeniz ve îç Anadolu bölgelerinde yoğunlaşıyor.
AK Parti seçmeninin yüzde 27.1'i kendisini Ülkücü-milliyetçi olarak tanımlarken, 29 Mart'ta AK Parti'ye oy veren bu kesimin oylarında MHP'ye dönüş dikkat çekiyor.
AK Parti tabanının yaklaşık üçte birini oluşturan Ülkücü-milliyetçi kökenlilerin önemli bir bölümü, bugün bir seçim olsa MHP'ye oy vereceğini söylüyor. Son 3 ayda MHP'nin oylarının yüzde 12.7'den yüzde 18.4'e yükselmesinde bu seçmenin karar değişikliği etkili oldu.