BIST 9.720
DOLAR 35,22
EURO 36,80
ALTIN 2.976,98
HABER /  SAĞLIK

Bu ameliyata 6 doktor karar verecek!

Bundan sonra cerrahi müdahaleye için 6 ayrı doktordan heyet karar verecek.

Abone ol

Aşırı kilolarından kurtulmak mide küçültme ameliyatına başvuranların sayısındaki hızlı artış nedeniyle Sağlık Bakanlığı, cerrahi müdahalenin "obezite ile mücadele yöntemi" olmadığı konusunda vatandaşı uyardı.

Aşırı kilolarından kurtulmak için cerrahi yöntemlere başvuranların sayısının hızla artması üzerine Sağlık Bakanlığı, cerrahi müdahalenin asla bir obezite ile mücadele yöntemi olmadığı konusunda vatandaşı uyardı. Bakanlık, ayrıca 6 ayrı doktorun imzasıyla cerrahi müdahale yapılmasını kararlaştırdı.

MİDE KÜÇÜLTME MODA

Türkiye'de obezitedeki artış nedeniyle mide küçültme, kelepçeleme ve by pass işlemlerine olan ilgi hızla artması üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Obezite ile Mücadele Daire Başkanlığı, obezitede yapılan cerrahi müdahaleler konusunda bir rapor hazırladı. Raporda, devlet hastanelerinin obezite cerrahisinde görevli doktorların, morbit obez (aşırı obez) olmayan hastaların dahi mide küçülterek zayıflayabilmek için kendilerine başvurduğunu belirtildi.

HEYET KARAR VERECEK

Raporda, cerrahi müdahalenin asla bir obezite ile mücadele yöntemi olmadığı hatırlatıldı. Aynı zamanda, obezite tedavisinde cerrahi müdahalenin masraflarının devlet tarafından karşılanması için, uzman heyet onayı ve bir sağlık riskinin olması şartının bulunduğu ifade edildi. Bakanlık ayrıca, 2017 yılına kadar cerrahi müdahalenin gerekli olduğu durumlara, sağlık kuruluşu bünyesinde oluşturulacak olan; cerrah, gastroenterolog, endokrinolog, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist heyetinin karar verilmesi kararını aldı.

5 ADIMDA TEDAVİ

Obezite tedavisinde, 5 basamakta, tıbbi beslenme (diyet), egzersiz, davranış değişikliği, ilaç tedavileri uygulanıyor. Hasta diğer tedavi yöntemlerinden fayda görmezse son olarak mide balonu, kelepçe, bypass gibi cerrahi tedaviler uygulanıyor.

KADINLAR DAHA OBEZ

Sağlık Bakanlığı verilerine göre obezite oranı yıllara göre artıyor. 2008'de yüzde 15,2 olan obez oranı, 2010'da 16,9, 2012 yılında ise 17,2 şeklinde gerçekleşti. 2012'de yapılan araştırmada vatandaşların yüzde 34,8'i fazla kilolu, yüzde 44,2'si normal kilolu, yüzde 3,9'u ise düşük kilolu çıktı. Cinsiyet ayrımında bakıldığında ise, kadınların yüzde 20,9'unun obez ve yüzde 30,4'ünün fazla kilolu olduğu belirlendi. Erkeklerde ise bu oranların yüzde 13,7'sinin obez ve yüzde 39'unun fazla kilolu olduğu kayıtlara geçti.