BIST 9.725
DOLAR 35,22
EURO 36,80
ALTIN 2.979,05
HABER /  GÜNCEL

Bu alanda dünya şampiyonuyuz

Türkiye’nin antibiyotik kullanımında dünyada ilk sırayı alan ülkeler arasında yer aldığı belirtildi.<br/>Konuyla ilgili açıklamalarda ...

Abone ol

Türkiye’nin antibiyotik kullanımında dünyada ilk sırayı alan ülkeler arasında yer aldığı belirtildi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolojisi Derneği Başkanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, ülkemizde denetimsiz, gelişi güzel antibiyotik ve ilaç kullanımının çok fazla olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz aylarda Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolojisi Derneği başkanlığına seçilen Prof. Dr. İftihar Köksal, dernek olarak akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ile sürekli diyalog halinde olduklarını belirtti. Köksal “Derneğimizde kendi mesleki alanımızla ilgili faaliyetlerde bulunuyoruz. Bu bir uzmanlık derneği. Uzmanlık Derneği olunca çok boyutlu düşünmemiz gerekiyor. Kendi ülkemizdeki Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolojisi alanının neler yaptığını uluslararası ve ulusal düzeyde planlamalarını yapıyoruz. Bunun için eğitim çalışmaları mesleki olarak asistan eğitimleri mezuniyet sonrası eğitimler bunun yanı sıra Sağlık Bakanlığı ile yakın diyalog halindeyiz. Çünkü enfeksiyon hastalıkları çok önemli. Bir çok çalışma grubunun içerisinde yer alıyor bakanlık nezdinde de. Aşı grupları olsun, onun dışında bir çok bulaşıcı hastalık olsun, hastane enfeksiyonları ile ilgili işlemler olsun bunlarla ilgili bir çok faaliyetimiz var. Bunlar hem ulusal düzeyde hem de uluslararası düzeyde. Yine Türkiye’de enfeksiyon hastalıklarının korunmasına yönelik bir çok alanda çalışmalarımız hem diğer derneklerle hem bakanlıklarla yürümekte. Derneğimiz çok önemli bir konuya ağırlık verdi. Bu da sağlık bakanlığının çok önemsediği bir konu. Akılcı antibiyotik kullanımı, akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde. Çünkü antibiyotik direnci giderek artıyor. Bununla ilgili yoğun çalışmalarımız var. Ülke bazında yapılacak uygulamalara önlemlere biz de katkı sağlıyoruz” dedi.

"YARIN ELİMİZDE TEDAVİ EDECEK İLAÇ KALMAYACAK"
Akılcı ilaç kullanımı konusunda yoğun faaliyetlerinin bulunduğunu belirten Köksal, yarın hastaları tedavi edecek ilaç kalmayacağına dikkat çekerek “Sağlık Bakanlığı’nın çok önemsediği bir konu olan akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde akılcı antibiyotik kullanımı, doğru antibiyotik kullanımı konusunda derneğimizin yoğun faaliyetleri var. Antibiyotik direnci çok önemli, yarın hastaları tedavi edecek ilaç kalmayacak elimizde. Buna karşı alacağımız önlemler var. Bununla ilgili çalışmalarımız sürmekte. Bunun dışında bir çok bilimsel kongre düzenlemekteyiz. Bunlar hem ulusal kongreler hem de uluslararası kongreler. Hem de bölgesel eğitim toplantıları şeklinde faaliyetlerimiz var. Bunun dışında diğer derneklerle birlikte klavuz hazırlıkları yapıyoruz. Çünkü ülkemizdeki değişik hastalıkların tedavisinde kullanılacak ilaç belirlenmesi özellikle antibiyotiklerin ekip çalışması gerektirmekte. Bunun için bu gruplarla birlikte çalışmaktayız. Yoğun bir çalışma temposu içerisindeyiz. Aynı zamanda bilimsel dergimiz var. Bunun yayınlanması için bir takı çabalarımız var” şeklinde konuştu.
Ülkemizde denetimsiz ve gelişigüzel ilaç kullanımı bulunduğunu kaydeden Köksal, antibiyotik kullanımı bakımından neredeyse dünya şampiyonu olduğumuzu söyledi. Köksal, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Antibiyotik kullanımı bakımından neredeyse dünya şampiyonuyuz. Bu hiç doğru bir şey değil. Denetimsiz, gelişi güzel ilaç kullanım çok fazla. Bir şeker ilacını veya tansiyon ilacını kişi fazla yada eksik aldığı zaman kendisi zarar görür. Ama antibiyotikler öyle değil. Çünkü canlı mikro organizmalar her yerde var. Antibiyotiklerin yanlış kullanımı uygunsuz kullanımı bütün toplumu etkiliyor. Zannetmeyin sadece insanlar antibiyotiği hatalı kullanıyor. Bugün antibiyotiklere baktığımız zaman tarım sektöründe, hayvancılık sektöründe çok yoğun olarak kullanıldığını görüyoruz. Hayvan yemlerine çok yoğun antibiyotik karıştırılıyor. Yine tarım ürünlerine hastalanmasınlar diye çok yoğun antibiyotik katılıyor. Bütün bunlar insanları daha beslenme aşamasında yeni doğdukları andan itibaren antibiyotikle karşılaşmasına yol açıyor. Bu da vücuttaki mikro organizmaların direnç geliştirmesine yol açıyor. Bu da son derece yanlış. Yani antibiyotik kullanımı sadece insanları da ilgilendirmiyor. Tüm canlıları ilgilendiren bir konu. Dolayısıyla biz aynı zamanda veterinerlerle, tarım ve hayvancılıkla işbirliği halinde çalışıyoruz. Onların da bizim gösterdiğimiz özeni göstermelerini arzu ediyoruz ki antibiyotik direncinden bütün toplumu koruyabilelim” ifadelerini kullandı.
(İHA)