BIST 10.095
DOLAR 35,34
EURO 36,58
ALTIN 2.989,99
HABER /  DÜNYA

Bu ağacın benzeri yok

Kastamonu’da, 200 yıllık olduğu tahmin edilen bir armut ağacının dünyada bir benzerinin bulunmadığı belirtildi. <br/>Kastamonu İl Özel İdare...

Abone ol

Kastamonu’da, 200 yıllık olduğu tahmin edilen bir armut ağacının dünyada bir benzerinin bulunmadığı belirtildi.
Kastamonu İl Özel İdaresi tarafından basılan Anıt Ağaçlar kitabında yer alan tescilli Anıt Ağaç, görenleri hayrete düşürüyor. Kitapta yer alan ağacı görmek için doğa ve çevre tutkunları köye akın ediyor. Taşköprü ilçesine bağlı Dilek köyünün Kuştepe Mahallesindeki burgulu armut ağacının nasıl oluştuğu henüz belirlenemedi.
Kastamonu Valiliği’nin destekleriyle İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen Kastamonu’nun ‘Anıt Ağaçlar’ kitabında yer alan burgulu armut ağacı, ayrıca estetik özelliği nedeniyle Ankara Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla tescil edildi.

YOL YAPIM ÇALIŞMASI ESNASINDA BULUNDU
Kastamonu’da bulunan burgulu armut ağacının Türkiye’de hatta dünyada tek olduğunu düşündüklerini belirten Doğa Fotoğrafçısı Cebrail Keleş, şöyle konuştu: “Bu ağaca yöresel ismiyle Burgulu Ağaç deniliyor. 2007 yılında İl Özel İdaresi’nden bir arkadaşımız bu köyde yol yapımındayken cep telefonuna çektiği fotoğraf kaydıyla bu ağacı bana ulaştırdı. Ben daha önce böyle bir ağaçla hiç karşılaşmamıştım.”
Kendisine ulaştırılan burgulu armut ağacını gördüğü esnada büyük şaşkınlık yaşadığını ifade eden Keleş, ardından söz konusu köye gelerek burgulu armut ağacını fotoğrafladığını ve Anıt Ağaç olarak tescil edilmesi için müracaatta bulunduğunu söyledi. Keleş, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun armut ağacının boyutsal, tarihi, mistik ve folklorik yönden anıt olarak seçilmesinin bilimsel açıdan mümkün olmadığını belirtmesine rağmen gövdesinde oluşan estetik değerinden dolayı Anıt Ağaç olarak tescillenmesine karar verdiğini belirtti. Burgulu armut ağacının 150-200 yılları arasında bir yaşta olduğu tahmin ettiklerini anlatan Keleş, “Belki de yaşı çok daha fazladır. Bu yüzden bilimsel bir inceleme yapılması gerekiyor” diye konuştu.

GÖVDESİNDEKİ FORMASYONU DÜNYADA TEK
Burgulu armut ağacının gövdesindeki formasyonun dünyada tek olduğunu vurgulayan Keleş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burgulu ağaç denmesi şeklinden kaynaklanıyor. Bu ağaçta 6 ile 8 arasında çok düzgün bir şekilde kat kat burgulu şekilde vida gibi yukarıya doğru ilerliyor. Bu özelliği ile belki de dünyada tek olma özelliği taşıyor.”
Kastamonu ve civarında anıt ağaçları kitabı için yaklaşık 65 civarında anıt ağaç fotoğrafladıklarını aktaran Keleş, sözlerine şöyle devam etti: "Benim yaptığım araştırmalarda literatürlerde böyle bir burgulu ağaca rastlamadım. Ağacımızın boyu 11 metre, yaşının 150-200 yıl arasında olduğunu tahmin ediyoruz. Çevre kalınlığı 4 metre 20 santim. Dip çevre kalınlığı 4,5 metredir. Gövde kalınlığı 1 metre 65 santim iken gövde dip kalınlığı 1 metre 80 santimdir. Ağacımız sağlıklı ve meyve veriyor. Bu ağacın bakımının her yıl köylüler tarafından yapılması önem arz ediyor. Köylüler şu ana kadar ağaca çok iyi bakmış. Ancak, ağacın çevresinin koruma altına alınarak üzerine Anıt Ağaç olduğunu belirten bir levha asılması gerekiyor.”
Kastamonu Valiliği’nin desteklediği İl Özel İdaresi’nin bastırdığı Kastamonu’nun ‘Anıt Ağaçları’ kitabının 3 yıllık bir çalışma sonrası ortaya çıktığını anlatan Keleş, şunları kaydetti: “Kastamonu Anıt Ağaçları Kitabı için başta Valimiz Erdoğan Bektaş ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri T.Zafer Karahasan olmak üzere her türlü desteği veren tüm yetkililere teşekkür ediyoruz. Anıt Ağaçlar kitabımızı Kastamonu Valiliği, İl Özel İdaresi olarak Kastamonu ilinin doğal varlıklarının ağaç envanterini çıkarmak adına yaptık. Bu kitap ilimizin kültürel hayatına yapılmış önemli bir katkıdır.”
Ağacın bulunduğu mahalledeki köylüler ise, hâla armut ağacının meyvesini yediklerini belirterek, en az 300 yıllık olduğunu düşündükleri bu ağacın nasıl bu hale geldiğini kendilerinin de bilmediğini söyledi.
(İHA)