Çok değil üç yıl önce çivi çakılmıyordu Türkiye'de. İnşaat sektörü tamamen çökmüş, işsizlik had safhaya ulaşmıştı. Bugün ise Türkiye'de TOKİ mucizesi yaşanıyor.
Abone ol Yıllar çok şey değiştirdi. Tek bir konut yapılmıyordu bundan 4 yıl öncesine kadar. AK Parti iktidarıyla birlikte Özal'ın politikası devreye girdi ve Türkiye'nin öncelikli işlerinden biri konut yapımı oldu. Hal böyle olunca Sabah yazarı Mahmut Övür'ün de ifade ettiği gibi birYazı : Mahmut Övür
Kaynak:
-Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'Kürt sorunu' gibi önemli bir konuda mesaj verirken seçtiği mekân Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) yaptığı bin 650 konutun sahiplerine teslim töreniydi.
Seçim anlamlıydı. Konut ihtiyacı artık insanların en temel haklarından biri. Bu nedenle de AK Parti iktidarı tıpkı Özal gibi konut üretmeye birinci öncelik verdi.
Son bir buçuk yılda ortaya çıkan rakamlar ve üretim hızı şaşırtıcı. Türkiye adeta bir şantiyeye döndü.
Şantiyenin yaratıcısı ise küçük bir ekiple yola çıkan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar.
Bayraktar, önce Türkiye'yi saran inşaat dalgasını rakamlarla anlatıyor.
"69 il ve 120 ilçede toplam 310 şantiyede 126 bin konut üretiliyor. Binlerce insan, çağın teknolojisiyle yaşanabilir kentler kuruyor. Bu ülke için gerekli bir çabaydı. Çünkü, ülkenin şu anda çok acil 2.5 milyon konut ihtiyacı var. Biz sadece yüzde 5'ini üretiyoruz."
İşin görünen kısmı böyle.
Bir de bu çabanın Türkiye ekonomisine katkısı var. İnşaat sektörünün öncü rolü olduğunu vurgulayan Bayraktar, bu konuda şöyle diyor:
"İnşaat sektöründe büyüme 2004'te eksi 14'lerdeydi. 2005'te bu artı 16'ya çıktı. Çimentodan demire, kapı kolundan pencereye, buzdolabında televizyona bir çok sektörde de ciddi canlanma yarattı. Konut işi istihdam katsayısı en yüksek sektördür. Bugün 500 bin kişiye istihdam yaratıldı. Çok müthiş bir şey."
Bayraktar konut üretiminin önemini vurgulamak için 1929'da yaşanan ekonomik krize atıf yapıyor ve Amerika'nın bu krizden konut üreterek çıktığını söylüyor.
Bayraktar, gecekondu önleme konusuna da dikkat çekiyor ve şöyle diyor: "Bizim amacımız alt gelir grubuna ve özel sektörün gitmediği en ücra bölgelere konut üretmek. Bunun yanında ayrıca Cumhuriyet tarihinde ilk defa Erzincan' da, Kars' ta İstanbul' da, Hatay' da gecekondu dönüşüm projeleri çerçevesinde konut üretiyoruz."
Kısa sürede yaratılan bu başarıyı Bayraktar 'mucize' olarak niteliyor ve mucizenin sırrını ise şöyle açıklıyor:
"Bu göreve geldiğimde Başbakan'a 10 bin konutluk bir proje götürdüm. Projeyi aldı ve attı. '100 bin, 200 bin konut üretecek projelerle gelin' dedi. O fırçayla yola çıktık. Henüz hedefe ulaşmadık ama önemli bir mesafe kat ettik."