BIST 8.794
DOLAR 34,23
EURO 37,22
ALTIN 2.995,42
HABER /  GÜNCEL

BSkyB'yi alma girişimi komisyonda

İngiltere Kültür Bakanı, News Corporation şirketinin BSkyB'nin tamamını alma girişimini Rekabet Komisyonu'na havale etti.

Abone ol

İngiltere Kültür Bakanı Jeremy Hunt, News Corporation şirketi'in BSkyB'nin tamamını alma girişimini Rekabet Komisyonu'na havale etti.

Bakanın kararı, News Corporation'ın Sky News kanalını kısmi yapılandırma teklifini geri çekmesi ardından geldi.

Medya devi BSkyB'nin tamamını alması halinde, grubun şu anda sahip olduğu Sky News kanalını kısmen yeniden yapılandırmayı vaadediyordu.

News Corporation, ülkenin en büyük dijital yayın platformu olan BSkyB'nin hisselerinin tamamını satın almak istiyor.

Şirket konunun Rekabet Komisyonu'na sevk edilmesini önlemek için, Sky News'a maddi olarak fon sağlamaya devam ederken, bağımsız bir şirket haline getirme önerisinde bulunmuştu.

Hükümet bu adımın, BSkyB'nin tümüyle News Corp'un olmasının önünü açtığı yönünde açıklamalar yapmıştı.

Ancak şirketin teklifini geri çekmesi üzerine hükümet konuyu Rekabet Komisyonu'na havale etti.

BBC'nin ekonomi editörü Robert Peston'a göre de, Jeremy Hunt'ın girişimi, olası satışı önlemeye yönelik bir dizi engelin son halkasını oluşturuyor.

İngiltere hükümeti daha önce platformun Murdoch'ın medya grubuna satışına olumlu baktığının sinyallerini vermişti.

Ancak hükümet, şimdi telekulak skandalına ilişkin adli soruşturma bitinceye kadar planlanan satışı engellemesi için yoğun baskı altında.

Medyada tekelleşme kaygıları

News Corporation grubu, şu anda BSkyB'nin yüzde 39'una sahip bulunuyor.

BSkyB'nin News Corporation'a satılması durumunda, grup İngiltere'de BBC dahil diğer tüm medya kuruluşlarını gelir açısından gölgede bırakan bir dev haline dönüşecek.

Dolayısıyla satışın İngiltere medyasına tekelleşmenin önünü açmasından da endişe ediliyor.

News Corporation'ın İngiltere'de medyasındaki ağırlığı uzunca bir dönemdir tartışmalı bulunuyor. Düzenlenen protestolarda halk, Başbakan Cameron'ı "kararını çok geç olmadan değiştirmeye" çağırmıştı.

İngiltere'deki Medya Düzenleme Kurumu Ofcom, geçmişte yaptığı açıklamada, News Corp'un İngiliz medyasındaki ağırlığı konusunda kaygılarını dile getirmişti.

Sun, Times ve Sunday Times gazetelerinin de sahibi olan şirketin BSkyB'de yüzde 39 hissesi var.

Aralarında Guardian, Daily Mail ve Daily Telegraph'ın da olduğu bir gazeteler ittifakı, böyle bir adıma şiddetle karşı çıkıyor.

Öte yandan İngiltere hükümeti News of the World skandalına ilişkin iki bağımsız soruşturma ilan etti.

Bunlardan ilki News of the World ve diğer gazetelerin faaliyetlerini ele alıyor ve ilk kez 2005'te ortaya çıkan telefon dinleme skandalına ilişkin ilk polis soruşturmasından neden sonuç alınamadığı soruşturuluyor.

İkinci soruşturma ise basın etiği ve kültürünü irdeliyor.