BIST 9.916
DOLAR 35,21
EURO 36,67
ALTIN 2.975,27
HABER /  GÜNCEL

Brunson nasıl serbest kalır? Krizin perde arkası aralandı

Rahip Andrew Brunson nasıl serbest kalır sorusunun yanıtı netleşti. Milliyet gazetesi yazarı Verda Özer, üst düzey yetkililerle yaptığı bir dizi görüşme sonrasında krizin arka planını köşesinde yazdı.

Abone ol

Türkiye Brunson krizi ile yatıp kalkıyor. ABD'nin küstah tehditleri birbiri ardına geliyor. Washington yönetimi Türkiye'ye diz çöktürmek için dolar kurunu ateşleyerek operasyon düzenledi. Peki bu duruma nasıl gelindi ya da kriz nasıl çözülür?  Milliyet gazetesi yazarı Verda Özer, üst düzey yetkililerle görüştü ve krizin perde arkasını bugünkü köşesinde paylaştı.

BRUNSON ŞÖYLE SERBEST KALIR: "Peki, Brunson neden bırakılmadı, Erdoğan’ın Trump’tan istediği neydi? Cevabı: Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın Türkiye’ye iade edilip, cezasının geri kalanını burada çekmesi ve Halkbank soruşturmasının geri çekilmesi. 

Trump bunu yapar mı? Şu aşamada iki tarafta da çözüm iradesi yok. Ankara topun tamamıyla ABD tarafında olduğunu vurguluyor. Bu iki talebin de idari karar olduğunun, yani Kongre onayına ihtiyaç duymadan Trump’ın uygulayabilece- ğinin altını çiziyor. Üst düzey bir yetkili, “Bunlar yapıldığında Brunson hemen serbest kalır” diyor.

Trump ise şu aşamada bunu yapmaz. Kasımda yapılacak ara seçimler için rakibi Demokratlar şu an az farkla öndeler. Ve eğer bu seçimleri kaybederse başı büyük belada. Çünkü Rusya ile “şaibeli” ilişkileri yüzünden yürütülen Mueller soruşturması açısından Kongre’yi kazanması elzem. Zira azil sürecinde Temsilciler Meclisi’nde salt çoğunluğa sahip olması gerekiyor. Bununla birlikte, 2020 seçimlerine kadar istediği adımları atabilmesi için de Kongre’yi kazanması önemli. Brunson’ı kriz haline getiren Evanjelist bloku yanına çekmesi işte bu yüzden kritik.

ANKARA SERİNKANLI: Trump bu krizi canlı tutarak da tabanını konsolide ediyor. Hakeza, daha şimdiden elini yükseltti bile. ABD Dışişleri Bakanlığı, Brunson’ın yanında şimdi bir de Türkiye’de tutuklu olan 3 ABD Konsolosluğu görevlisinin ve NASA pilotu Serkan Gölge’nin iadesini istiyor. Hatta Türkiye’de tutuklu bulunan ve çifte vatandaşlığı olan 12 Amerikalıyı daha talep ettiği konuşuluyor. Trump’ın 2 Türk bakana uyguladığı yaptırımı başka bakanlara genişletebileceği de söylentiler arasında. Ancak Ankara’da en üst düzeyde şu anda böyle bir beklenti yok.

EYLÜL'DE GÖRÜŞEBİLİRLER: İki ülke arasında “arka-kapı diplomasisi” ise başlamış durumda. Özellikle Trump’la şahsi ilişkileri güçlü olan önemli Türk iş insanları devrede. Eylül sonunda New York’ta yapılacak BM (Birleşmiş Milletler) zirvesi de bir diğer eşik. Şu anki krizin alevi söndürülürse, iki liderin orada görüşmesi bekleniyor. Ancak krizin sürmesi halinde bu görüşme gerçekleşmeyecek.

Aslında bu kriz Türkiye-ABD arasında 5 yıldır tırmanan sorunların sadece bir katmanı ve görünen kısmı. Çözülse dahi benzer krizler sık sık tekrarlanabilir. Dolayısıyla, karşılıklı güvensizliğin hakim olduğu bu zeminde engebeli bir yol bizi bekliyor. Bunun için de hazırlıklı olmak gerekiyor."

Verda Özer'in yazısının tamamı

Brunson nasıl birisi? Sedat Ergin işin aslını yazdı