BIST 9.368
DOLAR 34,49
EURO 36,24
ALTIN 2.961,64
HABER /  GÜNCEL

Brüksel'de protesto gösterisine müdahale: 50 yaralı

Belçika'nın başkentinde düzenlenen ve kemer sıkma önlemlerinin protesto edildiği yürüyüşe yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Yürüyüş sonunda çatışma çıktı, polis göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.

Abone ol

Belçika'nın başkenti Brüksel'de yaklaşık 100 bin kişinin katılımıyla düzenlenen ve kemer sıkma önlemlerinin protesto edildiği gösterinin sonunda çatışma çıktı.

Polis çoğunluğu barışçıl olan göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.

Göstericiler ise polise taş ve işaret fişekleri attı, bazı araçlar ateşe verildi.

Yetkililer, olaylarda en az 50 kişinin yaralandığını, 30 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.

Belçika'da yeni merkez sağ hükümet, emeklilik yaşını artırmak, ücretleri dondurmak ve Avrupa Birliği'nin koyduğu hedefler doğrultusunda kamu harcamalarını azaltmak istiyor.

Brüksel yönetimi bu önlemlerle öncelikle bütçe açığını azaltmayı hedefliyor.

Hükümetin yaklaşımını protesto eden ve kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan sendikalar ise ülkede bir dizi grev düzenlemeyi planlıyor.

"İşçileri ve işsizleri vuruyor"

Perşembe günü düzenlenen yürüyüş, Belçika'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana düzenlenen en büyük gösterilerden biriydi.

Yürüyüşe demir-çelik ve liman işçileri ile öğretmenler de katıldı.

Protestoya katılmak için Belçika'nın sanayi bölgesi Liege'den Brüksel'e gelen Philippe Dubois isimli eylemci, kemer sıkma önlemlerinin "işçileri ve işsizleri vurduğunu" söyledi.

Dünkü yürüyüş, sendikaların liderliğinde bir ay boyunca sürmesi ve 15 Aralık'ta ulusal çapta grevle sonuçlanması planlanan eylemler dizisinin ilk halkasını oluşturuyor.

Başbakan Charles Michel, bütçe açığının düşürülmesi için kemer sıkma önlemlerinin gerekli olduğunu savunuyor.

Ancak sendika liderlerinden Marie-Helene Ska, hükümetin başka yerlerden kaynak bulması gerektiğini söylüyor.

Ska, "Hükümet bize başka hiçbir seçenek olmadığını söylüyor. 11 milyar euro bulmak zorunda olduklarını kabul ediyoruz. Ancak bu parayı işçinin cebinde aramaktansa başka yerlerde bulabileceklerini söylüyoruz." diyor.

Sendikalar ile iş verenler arasındaki görüşmeler sürüyor.