BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Brezilya'da kadınların dönemi başladı

62 yaşındaki Dilma Roussef, yemin töreninin ardından yaptığı konuşmada Brezilya toplumunun en zayıf kesimlerini koruma ve herkesi kapsayan bir yönetim vaat etti.

Abone ol

Brezilya'nın ilk kadın Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, yemin ederek göreve başladı.

Roussef, tüm Brezilyalı kadınların gurur duyması gerektiğini söyledi.

Görev süresi dolan Lula'nın da desteklediği, eski danışmanlarından 62 yaşındaki Dilma Roussef, yemin töreni sırasında yaptığı konuşmada Brezilya toplumunun en zayıf kesimlerini koruma ve herkesi kapsayan bir yönetim vaat etti.

Yeni cumhurbaşkanı ayrıca "Brezilya'nın yönetim şeklinde değişim yarattığını" söylediği Lula'nın başlattığı çalışmaları sürdürme sözü de verdi.

Brezilya ekonomisi, son yıllarda hızlı büyüme gösterse de hala dünyada eşitsizliklerin en yaygın olduğu toplumlardan biri.

Roussef, 40 dakika süren konuşmasında Brezilya toplumunun ilk kez cumhurbaşkanlığı rolünü bir kadına vermekten yana oy kullandığına da dikkat çekti.

Kendisini alkışlayan kalabalığa "Bu kararın tarihi öneminin farkındayım" diyen Roussef, "Bugün, tüm Brezilyalı kadınlar gurur duymalı ve mutlu olmalıdır" diye konuştu.

Roussef'in kabinesindeki 37 bakanlıktan dokuzunu kadınlar yönetecek ki bu, Brezilya için bir rekor niteliği taşıyor.

'Kabinede rekor sayıda kadın bakan'

Dilma Roussef ayrıca bunun "Brezilya'da yeni bir dönemin başlangıcı" olduğunu vurguladı.

Washington'daki Uluslararası Woodrow Wilson Araştırma Merkezi'ne bağlı Brezilya Enstitüsü'nün direktörü Paulo Sotero, töreni izlemek için toplanan 30 bin kişi arasında en büyük umudu taşıyanların kadınlar olduğu yorumunu yaptı.

Ancak Cabral, bu kalabalığın yine de Lula'nın 2003'te iktidara gelişini kutlamak için toplanan kitlenin sadece üçte birine denk düştüğünü, Brezilya tarihinin en popüler cumhurbaşkanının adımlarını izlemenin kolay olmayacağını savundu.

Cabral'a göre Dilma Roussef, beklenmedik bir ekonomik patlama yaşayan ve geleceğe güvenle bakan bir ülkeye liderlik edecek ki bu, her siyasi liderin arzulayacağı türden bir durum.

Ancak Roussef konuşmasında "akıl hocasının başarılarını pekiştirme" sözünü yerine getirmek istiyorsa, ülkesini bekleyen büyük zorlukların farkında olması gerektiğinin de altını çizdi.

Paulo Cabral'a göre Brezilya'nın dünyada eşitsizliklerin en yaygın olduğu ülkelerden biri olma imajını yıkabilmesi için, ülkede altyapının yanı sıra kamu sağlığı ve eğitim alanlarına da ağırlık verilmesi gerekiyor.

Roussef, Lula hükümetinde 2005 ile 2010 yılları arasında genel sekreter olarak görev yaptı.

Ekim ayında muhalefetin adayı Jose Serra'yı yüzde 44'e karşılık yüzde 56 oyla ikinci turda eleyerek iktidara geldi.

Roussef, bankacılık, petrol ve enerji sektörü gibi stratejik konularda güçlü devlet politikalarından yana olmasıyla biliniyor.