BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  SPOR

Brezilya neden bu kadar iyi

Parreira, efsanevi oyuncular Leonardo ve Carlos Alberto Brezilyalı futbolcuların neden başarılı olduklarını açıklıyorlar...

Abone ol

Brezilyalı futbolcular neden bu kadar yetenekli ve neden Brezilya her zaman dünya futbolunda en büyük söz sahiplerinden biri? İşte bu soruların cevaplarını BBC'nin Brezilya eski teknik direktörü Carlos Alberto Parreira ve efsanevi Brezilyalı oyuncular Leonardo ve Carlos Alberto ile yaptığı bu röportajlarda bulabilirsiniz.

Brezilya son 50 yılda futbol tarihine damga vuran muhteşem oyuncular yaratan bir ülke oldu. Garrincha, Pele, Jairzinho, Tostao, Socrates ve Zico efsane haline gelen isimlerden en çok öne çıkanları..

2006 yılında hayal kırıklığı yaratan bir Dünya Kupası yaşamaış olmalarına rağmen Ronaldinho ve Kaka gibi inanılmaz yeteneklere sahip oyuncuların varlığıyla dünyanın gündemini her zaman meşgul edenler yine onlar.

Brezilya'nın bu kadar mükemmel oyuncular ve takımlar çıkartmasının sırrı nedir?

ULUSAL TUTKU

"Milli takım" diyor eski teknik direktör Parreira, "ülkenin ulusal kimliği, bütün ulusu bir araya getiren tek faktör".

1970 Dünya Kupasını kazanan Brezilya kaptanı Carlos Alberto Torres ise Brezilya'da futbolun adeta bir din olduğunu, ve herkesin ortak olarak konuştuğu tek şeyin bu olduğunu söylüyor.

"Brezilya ve Avrupa arasındaki fark işte bu. Dünya Kupası'ndan sonra Avrupalılar işlerine güçlerine döndüler . Biz futbolla yaşamaya devam ettik."


Parreira'ya göre ise kimse tam olarak emin değil. "Sosyologlar, psikologlar açıklamaya çalıştılar ama kimse geçerli ve kesin bir sebep bulamadı" diyen tecrübeli hoca, "Belki biz özgürlüğümüz için savaşmak zorunda kalmadık, depremler ya da buna benzer şeyler yaşamadık, savaşa gitmedik, bu yüzden olabilir " diye ekledi.

BENZERSİZ ÜLKE
Brezilya büyük bir ülke. 183 milyonluk bir nüfusu var. Ve büyük bir futbolcu potansiyeli var.Parreira'nın dediği gibi "tüm Brezilya" bu oyunu oynuyor.





Bazı Brezilyalılar için ise futbol bir oyundan çok daha fazlası. Gazeteci Lito Cavalcanti'ye göre bir "hayat kurtaran".

Brezilya'nın bir çok büyük futbolcusu "favelas" da büyümüştür. Bunlar şehrin kenar mahalleleridir ve yaşamın zorluklarından kaçmanın tek yolu futboldur.

Bu oyuncuları bu kadar iyi yapan nedir? Başka bir çıkış olmaması. Önlerindeki tek hayat budur. İtici güçtür.

Brezilya'yı Dünya'nın futbolcu fabrikası yapan da işte bu bitmek bilmeyen oyuncu potansiyelidir.








AYNI OYUN FARKLI ANLAYIŞ


Artık plajlardan ve sokaklardan gelen oyuncular yok bu sadece bir efsane..
Carlos Alberto Parreira
Brezilya eski teknik direktörü



Brezilya'da ki çocuklar futbolu, Avrupa'daki yaşıtlarından çok farklı bir şekilde öğrenirler.

Çocuklar ve gençler için kurulmuş ligler ve maçlar yoktur.

Leonardo, "çocuklar her zaman oynar ama çok özgürlerdir, 8 yaşındaki çocuklara sağ bek oynamak zorundasın demeyiz" diyerek oyuncuların yetişme şekli konusunda fikir verdi.

Parreira, Leonardo'nun sözlerine katılarak, " onları bir kafese koymayız ve ne yapmaları ve nasıl olmaları gerektiklerini söylemeyiz. Yönetilebilecekleri zamana gelinceye dek maksimum özgürlük tanırız " dedi.

Ve yaratıcılık asla ölmez.

1994 Dünya Kupa'sını kazanan Leonardo, Avrupa'da bir Dünya Kupası final maçından önce takım otobüsünde dansedersen bu konsantre olmadığın şeklinde algılanır, işte mentalite farkı burada. Brezilya'da ise takım otobüsünde eğlenmiyorsan ve konuşmuyorsan bu korkudan titrediğin alamına gelir diyerek farklı bakış açılarının olduğunu söyledi.


YILDIZLAR KARMASI

Bir çok takım sadece biriyle yetinirken Brezilya oyunun kaderini değiştirebilecek en az 5 farklı silaha sahip.

Ronaldinho, Adriano, Kaka, Ronaldo and Robinho gibi oyuncular herhangi bir takımın tek başına önemli gücü olabilecekken bu yıldızların bir arada olması diğer takımlar için adeta yaşayan bir kabus gibi.

Alberto Torres, " burada okullara gidersiniz ve çocukların Ronaldo, Pele ve Zico gibi olmak istedkilerini duyarsınız ve bu çocuklardan oldukça çok vardır" diyerek yıldız adaylarının çokluğuna işaret etti ve ekledi;

"Biz Brezilya'da her gün büyük bir oyuncunun doğduğuna inanırız"

Kaynak: www.futbolarenasi.com