Rio de Janeiro Belediye Başkanı, Brezilya'nın 2014 Dünya Kupası için ev sahipliğini kazandığında kamu hizmetlerini geliştirmek için önüne çıkan 'büyük fırsatı kaçırdığını' söyledi.
Abone olRio de Janeiro belediye başkanı, Brezilya'nın 2014 Dünya Kupası için ev sahipliğini kazandığında kamu hizmetlerini geliştirmek için önüne çıkan "büyük fırsatı kaçırdığını" söyledi.
Başkan Eduardo Paes, BBC'ye yaptığı açıklamada, Brezilya'nın bu etkinliği sağlık, eğitim ve ulaşıma yatırım yapmak için kullanmada fırsatı kaçırdığını vurguladı.
Paes, "FIFA stadyum istedi, Brezilya da sadece stadyum yaptı. Daha iyi kamu hizmeti için Dünya Kupası fırsatı değerlendirilebilirdi." dedi.
Protestoların durgunlaşan ekonomi ile ilgili olmadığını belirten Paes, "İşsizlik yok gibi. Protestolar Brezilya'da hizmetlerin kalite durumuyla ilgili." dedi.
Yetkililerin halkla bağlantı kurmanın yollarını bulması gerektiğini ifade eden Paes, halkın daha fazla şeffaflık ve açıklık istediğini vurguladı.
Dünya Kupası hazırlıkları için yapılan masraflara ve yolsuzluğa karşı protesto gösterileri Brezilya'da devam ediyor.
Kuzey doğudaki Fortaleza kentindeki İspanya-İtalya Konfederasyon Kupası maçı öncesinde protestocuları dağıtmak için polis göz yaşartıcı gaz kullandı, 90'a yakın kişi stadyum girişinde tutuklandı.
Gösteriler sırasında viyadükten düşen bir protestocunun dün hastanede hayatını kaybetmesi ile Brezilya'da protestolarda ölenlerin sayısı beşe yükseldi.
Yolsuzluğa karşı tasarı onaylandı
Günlerdir kitlesel sokak gösterileriyle çalkalanan Brezilya'da senato, yolsuzluklara yönelik cezaları sertleştiren bir tasarıyı kabul etti.
Tasarıya göre, "yüz kızartıcı suç" kapsamına alınan yolsuzluklar hiçbir şekilde affa veya ceza indirimine uğramayacak. Yolsuzluklara yönelik en fazla ceza 12 yılla sınırlanmaya devam edilirken, en alt ceza sınırı 4 yıl olacak.
Tasarı, kamu görevini kötüye kullanan ve zimmetine kamu parası geçirenlerin yanı sıra, yetkililere rüşvet teklif edenlerin de cezalandırılmasını öngörüyor.
Brezilya'da geçen yıl, iktidardaki İşçi Partisi'nin üst düzey yetkililerinin de aralarında olduğu çok sayıda politikacı yolsuzluk nedeniyle hüküm giymişti.
Söz konusu tasarının yasalaşması için Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilmesi ve Devlet Başkanı Dilma Rousseff tarafından onaylanması gerekiyor.
Kongre, göstericilerin taleplerini dinleyerek , federal savcıların yolsuzluk dosyalarını soruşturmasını zorlaştıracağı düşünülen bir tasarıyı reddetti.
Kongre ayrıca, yeni keşfedilecek petrol rezervlerinden elde edilecek gelirlerin eğitim ve sağlığa harcanmasını kabul etti.
Devlet Başkanı Rousseff ise siyasi reformları hazırlayacak kurucu meclisin 7 Eylül'e kadar toplanması için .
Göstericilere kulak veren çok sayıda kent yönetimi de, toplu taşımaya yapılan zamları geri aldı.