Geçen Temmuz ayında Norveç'de biri bombalı iki ayrı saldırıda 77 kişiyi öldüren Breivik o gün yüzlerce kişiyi öldürmeyi umduğunu anlattı.
Abone olGeçen Temmuz ayında Norveç'de biri bombalı iki ayrı saldırıda 77 kişiyi öldüren Breivik o gün yüzlerce kişiyi öldürmeyi umduğunu söyledi.
33 yaşındaki sanık Oslo'da başlayan davasının dördüncü gününde İşçi Partisi'nin gençlik kampının olduğu Ütöya adasında eski Başbakan Gro Harlem Brundtland'ı yakalayıp kafasını kestikten sonra videosunu internete koymayı da hedeflediğini anlattı.
Breivik aynı gün Oslo'daki resmi binaların önüne yerleştirdiği otomobilli bombanın da bütün hükümet üyelerini öldürmesini ummuş olduğunu söyledi.
Breivik çapraz sorgusu devam ederken, aslında o gün Oslo'da bir değil üç otomobil bombası patlatmayı planladığını anlattı.
Sanığın Ütöya adasındaki silahlı saldırı ile aynı gün Oslo'da gerçekleştirdiği bombalı saldırıda sekiz kişi ölmüştü.
Fakat Breivik, bomba yapımının düşündüğünden daha zor olduğunu görüp üç ayrı otomobilli bomba planından vazgeçtiğini söyledi.
Breivik, akli dengesinin yerinde olmadığı sonucuna varan ilk psikiyatrist raporuna da itiraz etti.
Sanık daha önce bir yılını tamamen World of Warcraft adlı bilgisayar savaş oyunu oynamaya ayırdığını söylemişti.
Breivik bilgisayar oyunlarını nasıl 22 Temmuz saldırılarından önce, kurguladığı saldırı senaryolarının provasını yapmakta kullandığını anlattı.
İlk plan
Breivik üç bombalama planladığı ilk aşamada hedeflerini hükümet ve bakanlık binaları, İşçi Partisi Genel Merkezi ve Kraliyet Sarayı olarak belirlediğini ama kraliyet ailesinin canına kastı olmadığını söyledi.
Daha sonra bir bombalamada karar kılan Breivik, Oslo'daki resmi binaların önünde infilak eden otomobilli bombadan sonra İşçi Partisi'nin gençlik kampının olduğu Ütöya adasında çevreye ateş açarak çoğu yirmi yaşın altında 69 kişiyi öldürmüştü.
Breivik üç bomba yapmanın ne kadar güç olduğunu anlayınca planını değiştirip Ütöya saldırısını planladığını anlattı, "Bir bombalama bir silahlı operasyon hedefi seçtim" diye konuştu.
Sanık hedef alternatifleri olarak gazeteciler kongresi ve İşçi Partisi Yaz Kurultayı'nı da değerlendirdiğini anlattı.
Breivik 2010 yılında nasıl hazırlıklarının bir parçası olarak bir atış klübüne üye olduğunu aslında 2006 yılından beri bir intihar saldırısı hazırlığı içinde olduğunu kaydetti.
Saldırıdan sonra çatışmaya gireceğini umduğunu söyleyen Breivik sağ çıkma şansını ise yüzde 5 olarak gördüğünü anlattı.
Savcılık ise Breivik'in bu anlatımlarına rağmen, hazırlıklara 2009 yılından önce başlamadığı kanısını dile getirdi.
Nazi selamı yok
Bugün Breivik mahkeme salonuna girişte daha önceki günlerde yaptığı gibi nazi selamı vermedi. Avukatlarının, kendisini bunu yapmaması konusunda uyardıkları bildiriyor.
Oslo'daki mahkemeyi izleyen BBC muhabiri Steve Rosenberg Breivik'in dünkü gibi asabi tepkiler vermek yerine soruların çoğunu cevapladığını ve daha sakin göründüğünü söylüyor.
Breivik 77 kişiyi öldürdüğünü kabul ediyor ama mahkemede Norveç ve Avrupa'yı çok kültürlülükten korumayı hedeflediği için yaptığının suç olmadığını savunuyor.
Avrupa aşırı sağının bölünmüş olduğunu söyleyen Breivik "Yarısı Müslümanlar ve azınlıklara saldırmak gerektiğini, diğer yarısı ise durumdan sorumlu olan elitleri hedeflememiz gerektiğini düşünüyor" diye konuştu.
Mahkeme Breivik'in aklı dengesinin yerinde olup olmadığını da değerlendirmeye çalışıyor. Cezai ehliyeti bulunduğuna kanaat getirilirse en az 21 yıl hapisle cezalandırılacak, aksi halde bir psikiyatri kliniğine yatırılacak.