Enerji devi BP, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın yirmide birinden az kârla yetinmek zorunda kaldı.
Abone olKüresel petrol devi BP’nin yılın ikinci çeyreğindeki kârı bir önceki yıla göre büyük oranda azaldı.
Şirket bu durumu öncelikle, bazı büyük kalemlerde varlık değerinin düşürülmesine bağladı.
Nisan-Haziran 2012 döneminde, petrol fiyatındaki değişikliklerin etkisini nötralize eden ikame maliyeti muhasebesine göre şirketin faaliyet kârı 238 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Bundan bir yıl önce aynı dönemde ise şirket 5,4 milyar dolar ile bunun 20 katından fazla kâr etmişti.
BP, hesaplarında ABD'deki kaya gazı yatakları ile bazı rafinerilerine biçilen değeri gözden geçirip düşürmek durumunda kaldığını belirtti.
Alaska açıklarındaki Liberty petrol projesinin askıya alınması da kârın azalmasında etkili oldu.
Şirket açıklamasına göre, dünya genelinde petrol fiyatlarının sınırlı talep dolayısıyla fazla güçlü bir seyir izlememesi, ayrıca ABD'de doğal gaz fiyatlarının düşmesi de olumsuz etki yaptı.
BP genel müdürü Bob Dudley "Gerek sektörün geneline gerekse BP'nin kendi faaliyetlerine dair unsurların birleşimi sonucu gelir açısından zayıf bir çeyrek geçirdiğimizin farkındayız." dedi.
Rusya'da pürüz
Meksika Körfezi'nde planlı bakım çalışmaları üretimi azaltırken, Rusya'daki TNK-BP ortaklığı da geçmiş düzeylerinde gelir getirmedi.
Şirket geçen ay Rusya'daki operasyonlarında önemli rol oynayan TNK-BP ortaklığındaki yüzde 50 hissesini satacağını açıklamıştı.
Bu kararın alınmasında, şirketin Rus ortağı olan Alfa-Access-Renova (AAR) grubu ile ilişkilerde yaşanan pürüz ve gerilimler etkili oldu.
Geçen yıl BP Rusya'nın en büyük petrol şirketi Rosneft ile bir ortak girişim için harekete geçmiş, ancak bir grup Rus milyarderin sahibi olduğu AAR buna hukuki yollardan karşı çıkınca girişim hayata geçirilememişti.
Bir Rus mahkemesi de geçen hafta BP'nin Rosneft sürecinde yaşananlar dolayısıyla AAR'ye 3,1 milyar dolar tazminat ödemesi gerektiğine hükmetti. BP bu kararı temyize götüreceğini söylüyor.
Tazminat ödemeleri 2010 yılında da şirket hesaplarına ciddi darbe indirmişti.
Meksika Körfezi'nde bir petrol platformunda meydana gelen patlamanın 11 işçinin ölümüne, yaşanan petrol sızıntısının da bölge tarihinin en büyük çevre felaketine yol açması ardından, şirket 38 milyar dolar tazminat ödedi.
Dudley yaşanan talihsizliklerin ardından BP'nin stratejik ve operasyonel hedefleri açısından durumunu yeniden güçlendirmeyi sürdürdüğünü söyledi.
Hissedar ve diğer paydaşları ile güven tesisinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Dudley bununla birlikte şirketin uzun dönemli, sürdürülebilir değer yaratmaya devam edeceğine şüpheleri olmadığını kaydetti.