BIST 9.577
DOLAR 34,02
EURO 37,87
ALTIN 2.823,91
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bozkuş'un evlere şenlik çöp savunması

Kars Valisi Ahmet Kara'nın gündeme getirdiği "çöp rezaletini" savunan Başkan Bozkuş, tam anlamıyla saçmaladı.

Abone ol

"Sistem her gün akşam 18.00- 24.00 saatleri uygulaması olsun dedik. Örneğin; bir pastanenin önünden çöpleri aldılar. Çöpler alındıktan sonra aynı pastaneden tekrar çöpleri dışarı attılar bunu tespit ettik. Şimdi burada siz bin kişi de çalıştırsanız boş. Yani büyük şehirlerde Ankara’da İstanbul’da 2 bin, 3 bin kişi ile mi çalışıyorlar?. Aksine çok az kişiyle çalışıyor. Kars’taki en büyük problem, vatandaşta bu şekilde bir duyarlılık sıkıntısı var."

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, çöp rezaletini işte bu sözlerle savundu ve faturayı halka çıkardı.  Yani başkana göre, Kars halkı çöpe karşı duyarlı değil ve Kars'ı kirletiyor. Belediye de bu yüzden iş yapamaz hale geliyor.

"Evlere şenlik" bir açıklama yapan Başkan Bozkuş, İstanbul ve diğer illerde çöp toplayan belediye personelinin az olduğunu söylüyor ve ilindeki halkı duyarsızlıkla suçluyor.

İŞTE BAŞKAN BOZKUŞ'UN YAPTIĞI SAVUNMANIN ÖZETİ:

"Tekrar aynı şeyleri duyuruyoruz. Kars’ta yaşayanlardan isteğimiz temizlik konusunda kendileri de duyarlı olsunlar. Yani biz her gün çöpleri alalım, arkasından gelişi güzel çöpler atılırsa burada siz bir sistem kurabilir misiniz?. Bir sağlıklı temizlik yapabilir misiniz?. Adam 5’inci kattan poşet kaldırıp atıyor. Böyle bir şey olmaması lazım. Bu konuda da herkese bir görev düşüyor. Yani kendi etrafımızı işte gidiyorsunuz İstanbul’da Ankara’da görüyorsunuz saat akşam 19.00’dan önce mahallelerde çöp göremiyorsunuz. Sabah saat 06.00’da 2 arabalık bir servis ayarlamışız. Şehir merkezine kenar mahalleler o kadar çok çirkin değil. Şehir merkezinde kurallara uymuyoruz. Bu nedir anlamıyoruz?. Akşam giderken çöplerini bırakıyorlar, sabahleyin saat 08.00’den sonra tekrar bırakmaya başlıyorlar. Buna akaryakıt bile yetiştiremiyorsunuz, personel yetiştiremiyorsunuz. Kenar mahallelerin çöplerini mi alacaksınız, merkezin çöplerini mi alacaksınız?. Burada hemşehrilerimizin de sistemimize uyması lazım, duyarlı olması lazım. Bu konuda eksikliğimiz var. Basınımıza da haklı olarak görev düşüyor. Mümkün mertebe bunları yazarsanız. Yani şehir merkezi aslında dikkat etmiyor, kurullara uymuyor. Yoksa konteynırları tekrar koyalım o zamanda trafiği aksatıyor. Konteynırları koyarsanız kedi köpek onun da içine giriyor. Değişen bir şey yok.”

KÖYLÜYÜ SUÇLADI

Bozkuş, konteynırlerı kaldırmalarındaki amacında vatandaşların her gün gelişi güzel çöp atmalarının önüne geçmek olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bir saat belirledik ve “Çöplerinizi bir noktaya koyun biz aldırıyoruz” dedik. Eğer sabah kalktıklarında çöpleri almamışlar ise o zaman yüzde yüz haklılar. Biz çöpleri akşamdan alıyoruz, sabahleyin erkenden de yine hani olur ya vatandaşlarımızın bazıları gece atmışlardır diye sabah erkenden yeniden ekip alıyor. Bu da yetmemiş gibi birde saat 08.00’de dükkanlar açılır açılmaz paldır paldır birden çöpler dökülüyor. Şimdi buna ne yapacaksınız?. Yapacağımız şey şu: ceza yazacağız. Veya yeri geldiğinde dükkanları mühürlüyeceğiz. Çöp alındıktan sonra adam bir daha çöp döküyorsa ne yapacaksınız? Bunda elbette ki kasıt vardır. Dolayısıyla göreve geldiğimizde özellikle temizliğe çok önem verdik. Bu da tek başına olmuyor. Sadece Belediyenin hizmetleriyle sonuçlanmıyor. Vatandaşta bir şekilde bir birini ikaz edecek duyarlı olacak. “Ey komşu niye atıyorsun çöpünü?” diyebilmeli. Kars’ta böyle bir anlayış var. Gidiyorsun kenar mahalleye adam köyden gelmiş, su kurununu koymuş, hayvanlarını açmış, otunu koymuş, basmasını koymuş. Bir de beni görüyor “başkanımız bu halimiz ne olacak?.” diyor. Tek bir soru soruyorum “sen şimdi köyde mi yaşıyorsun, şehirde mi?.