Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bugün Hürriyet Gazetesi’nin şahsıyla ilgili yayınlanan yazıya cevap verdi. Yazılı bir açıklama yapan Bozda...
Abone olBaşbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bugün Hürriyet Gazetesi’nin şahsıyla ilgili yayınlanan yazıya cevap verdi. Yazılı bir açıklama yapan Bozdağ, “Basının siyaseti, siyasetin de basını eleştirisi, ileri demokrasinin bir göstergesidir” dedi.
Suriye’de kimyasal silah ile gerçekleşen katliamın ardından, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Hürriyet Gazetesi’ni eleştirmiş ve gazetenin katliama yer vermediğini söylemişti. Hürriyet Gazetesi, bugünkü sayısında ön sayfadan Bekir Bozdağ’a cevap niteliğinde bir metin yayınladı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise, şahsına ait internet sitesinden “Gazeteler ve gazeteciler de eleştiriye açık olmalıdır” başlığıyla bir yazı yayınladı. Bekir Bozdağ açıklamasında, basının siyasetçileri, siyasetçilerin de basını eleştirebileceğine vurgu yaptı. Bunun bir ileri demokrasi göstergesi olduğunu anlatan Bozdağ, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Suriye’deki kimyasal katliamı küçülterek birinci sayfadan görmesine ilişkin eleştirimi Hürriyet, basın özgürlüğüne aykırı görmüş. Hürriyet gazetesinin ‘İleri demokrasilerde gazetelerin hangi haberi hangi ölçüde kullanacağı kararı asla siyasi otoriteye bırakılamaz’ sözü doğrudur. Ancak aynı gazetenin ‘Sayın Bozdağ’ın, yarım gün içinde ve yoğun mesaisi sırasında iki kez Hürriyet gazetesinin birinci sayfasıyla ilgili yorumda bulunması demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğüne aykırıdır’ sözü yanlıştır.
İleri demokrasilerde; ‘Gazeteler eleştirilmez/eleştirilemez’ kuralı ve eleştiriyi basın özgürlüğüne aykırı gören gazetecilik anlayışı olmaz. Basının siyaseti, siyasetin de basını eleştirisi, ileri demokrasinin bir göstergesidir.
Gazeteler ve gazeteciler de eleştiriye açık olmalıdır. Sizce gazetelerin manşet, haber ve yorumlarının eleştirilmediği/eleştirilemediği ülkeler demokratik ülke olabilir mi? Bir gazetenin manşet, haber ve yorumunun eleştirisi, hiçbir zaman basın özgürlüğüne müdahale sayılmaz/sayılamaz. Bir siyasetçinin gazete haberini eleştirmesi, demokrasinin olmazsa olmazı basın ve ifade özgürlüğünün varlığının kanıtıdır.”
(AT-YHY-Y)