BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

BOZDAĞ’DAN ÇEKİLME SÜRECİ DEĞERLENDİRMESİ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, PKK’nın çekilme takvimiyle ilgili, "Belli bir takvimde, ’hemen şu gün şu olacak’ diye bir şey yok. Zaman ...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, PKK’nın çekilme takvimiyle ilgili, "Belli bir takvimde, ’hemen şu gün şu olacak’ diye bir şey yok. Zaman içerisinde süreç ilerleyecek. Silahların susması önemli bir adım. Kısa süre içerisinde Türkiye topraklarını terör örgütü mensuplarının terk edeceğine inanıyorum" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ATO Congresium’daki hediyelik eşya fuarının açılışını gerçekleştirdi. Açılışın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin soruları cevaplandıran Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin ’4+4+4’ sistemi ile ilgili gerekçeli kararına ilişkin, "Olumlu bir karar olduğunu görüyorum. Daha önceki kararları bana göre Anayasanın öngördüğü sınırlar içinde kararlar değildi. Müdahaleci bir laiklik anlayışı ortaya koyuyordu. Öyle bir yaklaşım vardı. O yüzden biz her defasında bunu eleştiriyorduk ama bu karara baktığınız zaman bu açıdan laiklik ilkesine ve anayasamızdaki çerçevesine uygun bir karar olduğunu görüyorum" dedi.

ALMANYA’DAKİ NEONAZİ CİNAYETLERİ DAVASI
’Almanya’da 8 Türk olmak üzere 10 kişiyi öldürmekle suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davasına’ ilişkin bir soru üzerine ise Bozdağ, "Esasında bizim açımızdan Almanya Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin bundan sonra yapacağı yargılamanın bir anlamı kalmamıştır. Mahkeme Başkanının tarafsızlığını yitirmiş olması nedeniyle bana göre anlamını yitirmiştir. Bundan sonra vereceği kararın ve yapacağı yargılamanın pek fazla da bir anlamı olduğu kanaatinde değilim çünkü mahkemenin başkanı tarafsız olmayan bir yaklaşımı ortaya koymuştur. Hem uygulamasına bunu yansıtmış hem de söylemlerine bunu yansıtmıştır. Yani taraf olduğu bu kadar açık olan bir Başkanın yapacağı yargılamadan bizim bir şey beklememiz doğru değildir. O yüzden bana göre bu mahkeme 17 Nisan’dan önce Türk basını davayı izlemeye almama kararını verdiği an bitmişti. Tabii Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karardan sonra davayı ertelemiş olması şimdi 4 tane Türk gazetecinin izlemesine izin vermiş olması bu gerçeği değiştirmez. Bu yargılamadan biz adalet beklemiyoruz. Bitmiş bir yargılamanın seramonisi tamamlanacaktır" diye konuştu.

PKK NE ZAMAN ÇEKİLECEK ?
Bozdağ, PKK’nın çekilme süreciyle ilgili olarak, "Çözüm süreci, bir süreçtir. Belli bir takvimde hemen şu gün şu olacak diye bir şeyi yok. Zaman içerisinde süreç ilerleyecek. Silahların susması önemli bir adım. Türkiye topraklarını terör örgütü mensuplarının terk etmesi önemli bir adımdır. Bu süreç içerisinde bunların hepsi gerçekleşecektir. Ona dair benim kesin bir takvimlendirme yapma imkanım yok. Bunun mümkün olan en kısa sürede tamamlanması önemlidir. Kısa süre içerisinde Türkiye topraklarını terör örgütü mensuplarının terk edeceğine inanıyorum" dedi.

ÇEKİLMEYLE İLGİLİ YASAL DURUM
Bozdağ, bir soru üzerine, "Şu anda mevcut olan yasaya uygun bir çalışma yapılacaktır. Bu konuda İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında daha önce protokol vardı. Şimdi o protokolü yürürlükten kaldırdık. Bu konudaki çağırma olduğu zaman, orada müdahale olduğu zaman ne olacak’ buna dair şeyleri Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Başkanlığı İl İdaresi Kanunu’nun 11. Maddesi’nin uygulamasına ilişkin bir ortak çalışma yapacaklar. Yasaya dayalı bir çalışma yapılacak. Bu yasanın etkin bir şekilde uygulanmasını temin etmek için yapılacak" şeklinde konuştu. Bu çalışma bu yasaya göre yapılması gereken bir çalışma olacağına işaret eden Bozdağ, yasada olan bir hükmün uygulanabilirliğini temin etmek için yapılacak bir çalışma olduğunu söyledi.

MHP’NİN HÜKÜMET ORTAĞI OLDUĞU DÖNEM
Bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin koalisyon döneminin incelenmesine yönelik yaptığı açıklamaları hatırlatması üzerine, Bozdağ, "Şu anda Meclis’te yapılan herhangi bir çalışma yok ama konu inceleniyor. Şu anda siyasi olarak Sayın Başbakanımızın ortaya koyduğu icraatlara dönük eleştirilerini yapıyor, çünkü MHP’nin iktidarda olduğu dönemde Türkiye çok şey kaybetti. Her açıdan çok büyük bedeller ödedi. Bu bedelleri ödemesine yol açan iktidarın birinci ortağıdır. Rahmetli Ecevit bu iktidarın icraatlarından ne kadar sorumluysa Bahçeli de o kadar sorumludur. Dolayısıyla bu dönemde yaşanan sıkıntıları, sorunları ülkenin uğradığı zararları araştırmak parlamentonun görevidir" ifadelerini kullandı.
(iha)