Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin HSYK Kanunu’nun bazı hükümlerinin iptali kararına ilişkin, “Anayasa Mahkemesi’nin bu karar...
Abone olAdalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin HSYK Kanunu’nun bazı hükümlerinin iptali kararına ilişkin, “Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı gündeminde olmaması, daha doğrusu bu dava, bu konunun gündeminde olmamasına rağmen gündeminde değişiklik yaparak öne aldığını görüyoruz. Mahkeme dün gündeme aldı ve karara bağladı. Belli ki bu güne kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı’nı ve mahkemeyi bu işi gündeme almaya zorlayan bir şey yoktu” dedi.
Adalet Bakanı Bozdağ, Adalet Bakanlığı çıkışında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin “Yasa yürürlüğe girdikten sonra görevlendirmeler yapılmıştı. Yeni atamalar yapılmıştı. Görevden ayrılan isimlerin yeniden görevlerine dönme gibi şansları olacak mı?” sorusu üzerine Bozdağ, “Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez. Onun için bu güne kadar yapılmış olan değişikliklerin geriye dönmesi mümkün değildir. Şuanda yapılmış olan uygulamalar geçerlidir ve geçerliliğini Anayasa Mahkemesi kararına göre de devam ettirecektir” diye konuştu.
“Anayasa Mahkemesi’nin bu kararından sonra hükümet olarak sizde biraz önce bürokratlarla görüştünüz, yasal düzenleme mi olacak ya da önünüzde ne var? Yolunuza devam edeceğinizi dediniz ama bunun ne olduğunu bizimle paylaşır mısınız?” sorusu üzerine Bozdağ, şunları söyledi:
“Biraz önce yaptığım görüşmelerde bugünkü iptal kararıyla herhangi bir ilgisi alakası yok. Daha önce HSYK Başkanvekili ve 1. Daire Başkanının randevu talebi vardı. Kendilerine randevu vermiştim. O çerçevede başlıca konuları görüştük. Kararın bugüne rast gelmesi vesilesiyle de kararla ilgili de değerlendirme yapmış bulunduk. Bugüne mahsus bir şey değil. Onu özellikle ifade etmek isterim. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararın gündeminde olmaması, daha doğrusu bu dava, bu konu gündeminde olmamasına rağmen gündeminde değişiklik yaparak öne aldığını görüyoruz. Mahkeme dün gündeme aldı ve karara bağladı. Belli ki bu güne kadar Anayasa Mahkemesi Başkanını ve mahkemeyi bu işi gündeme almaya zorlayan bir şey yoktu. Öyle anlaşılıyor ki sayın başkanımızın ivedi olarak bu konuyu gündeme almasını gerekli kılan başka şeyler var, öyle anlaşılıyor. Tabi mahkemenin takdiridir. Bizde bu noktadaki değerlendirmemizi yapacağız.”
“BİREYSEL BAŞVURUYLA ALAKALI KONULARDA ANAYASA MAHKEMESİ YANLIŞ YAPMIŞTIR”
“Gündemde olmayıp, gündeme alınması nedenini hüküm olarak Anayasa Mahkemesi’nin yapısı ile ilgili özellikle iş tüzüğüyle ve bireysel başvuru ile ilgili söylenen bir çalışma, bir değişiklik olacağı belirtiliyor. Bununla ilgisi olabilir mi?” sorusu üzerine Bakan Bozdağ şunları dedi:
“Anayasa Mahkemesi’nin yapısıyla ilgili bizim bir çalışmamız yok. Öncelikle onu söyleyeyim. Dünde yoktu, şuanda da yok. Bireysel başvuruyla alakalı konularda Anayasa Mahkemesi yanlış yapmıştır. Açıkça biz ifade ettik. Bireysel başvuru hakkı bulunmayan insanların bireysel başvurusunu kabul edip, karara bağlaması anayasaya açık aykırıdır. Anayasa Mahkemesi kuruluş ve yargılama usulleri hakkında kanunda açıkça aykırıdır. Biz kanuna açıkça aykırı bir karar verdiğinde biz bunu söyleyeceğiz. Biz Anayasa Mahkemesi yanlış yaptı deme hakkına sahibiz. Kararlar yanlış olduğunda bunun yanlış olduğunu söylemek bizim hakkımızdır. Buna kimsenin alınmaması lazım. Bundan sonra öyle zannediyorum ki bütün vatandaşlarımız bireysel haklarının ihlal edildiğini düşünerek hukuk, ceza ve idare mahkemelerine gitmeden Anayasa Mahkemesi’ne müracaata bulunacaklar. Umarım Anayasa Mahkemesi Twitter konusunda verdiği kararı, o müracaatlar hakkında gözetir. Bundan sonra da göreceğiz. Mahkeme vatandaşlarımızın bu yöndeki müracaatlarını nasıl değerlendiriyor. Bunu yakından bizde takip edeceğiz. Birçok kişi zannedersem Anayasa Mahkemesi’ne müracaat etti. Onun sonucunu da bekliyoruz. “
“Anayasa Mahkemesi’nin resmi bir Twitter hesabı var. 2 gündür faaliyette ve atılan dört tweet var. Son atılan tweette son alınan kararlarla ilgili. Twitter kararı tepki çekti, ardından da Anayasa Mahkemesi’nin Twitter hesabı oluşturuldu. Bu zamanlamayı nasıl bulunuyorsunuz?” soruna ise Bozdağ, “İşin doğrusu ben Anayasa Mahkemesi’nin böyle konularda tartışmanın tam göbeğine oturtulmasını doğru görmüyorum. Mahkemenin saygınlığına da, verdiği kararların ağırlığına da zarar verir. Anayasa Mahkemesi’ni ne kadar gündelik siyasal tartışmaların dışında tutarsak, Anayasa Mahkemesi’ne o kadar iyilik etmiş oluruz. İşin doğrusu son günlerde Anayasa Mahkemesi, Türkiye’nin siyasal tartışmalarının nerdeyse göbeğinde. Umarız ki bu tartışmalardan mahkemeyi el birliği ile uzak tutarız. Bizim dileğimiz odur” yanıtını verdi.
(İHA)