BIST 9.368
DOLAR 34,56
EURO 36,20
ALTIN 2.982,20
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bozayı popülasyonunda DNA analizi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye'deki yaban hayatının korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalarına yenisini ekledi.

Abone ol

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, boz ayı ve vaşak, kurt, çakal gibi büyük karnivor (etobur) türlerin popülasyon büyüklüklerini DNA analizi ile tespit edecek.

Bu kapsamda DNA analizinde fotokapan, dışkı toplama ve kıl tuzaklarını içeren yöntemler kullanılacak

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü ile yürütülen ortak çalışma ile Yenice ormanlarında yayılış gösteren boz ayı ve vaşak, kurt, çakal gibi büyük karnivor türlerin popülasyon büyüklüklerinin fotokapan, dışkı toplama ve kıl tuzaklarını içeren yöntemler kullanılarak analiz edilmesi hedefleniyor.

Ayrıca bütünsel yaklaşımla ekosistemin en iyi şekilde yönetilmesini sağlayacak bilimsel verilerin toplanması ve çözüm önerilerinin sunulması planlanıyor.

DNA analizi yöntemi kullanılacak

Genellikle geniş alanlarda yayılış gösteren büyük karnivorlar, geceleri aktif ve yakalanmaları zor, ayrıca insan varlığına da hassas olmalarından dolayı gözlenmesi, izlenmesi ve popülasyon tespiti en zor canlılar grubunda yer alıyor.

Bu kapsamda daha güvenilir veriler elde etmek amacıyla popülasyon büyüklüklerinin tespiti için en etkin yollardan biri olan DNA analizi yöntemi kullanılacak.

Analiz çalışmalarında, araziden toplanan dışkı ve kıl tuzaklarından elde edilecek dokular baz alınacak. Elde edilen bu materyaller ile Yenice ormanlarında yayılış gösteren ayı, kurt, vaşak, çakal ve benzeri türlerin sayısı belirlenecek ve bu veriler ile alan yönetimi gerçekleştirilecek.

Çalışma sonucunda elde edilecek veriler ışığında uygulamanın, Türkiye geneline entegre edilmesi hedefleniyor.