Böyle takip ediliyorsunuz!
Burası istanbul emniyet müdürlüğü haber merkezi. mobese merkezi ve 155 polis imdat hattının kalbi, fotoğraflarda gördüğünüz bu merkezde atıyor. sabah gazetesinin görüntülediği merkez, en son taksim’deki canlı bomba eyleminden sonra önemini bir kez daha kanıtlayan ve 90 polis memurunun üç vardiya...
Burası İstanbul Emniyet Müdürlüğü Haber Merkezi. Mobese merkezi ve 155 Polis İmdat hattının kalbi, fotoğraflarda gördüğünüz bu merkezde atıyor. Sabah gazetesinin görüntülediği merkez, en son Taksim’deki canlı bomba eyleminden sonra önemini bir kez daha kanıtlayan ve 90 polis memurunun üç vardiya halinde çalıştığı bu merkezde, masalarda gördüğünüz telefonlar her gün 20 bin kez çalıyor. İstanbul’un güvenliğinde çok önemli bir misyona sahip olan Mobese ve 155 ekiplerinden sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Kemal Erbir’e misafir olduk ve Emniyet Haber Merkezi’nde bir gün geçirdik.
NASIL ÇALIŞIYORLAR?
155 Polis İmdat hattında üçer grupta toplanan ve 30’ar kişiden oluşan toplam 90 polis, dönüşümlü olarak çalışıyor. Bu memurlar İstanbul’un 35 ilçesinden gelen çağrıları karşılıyor. Aldıkları ve ihbara dönüşmesi gereken çağrıları, ihbara dönüştürüp ilgili kanal operatörlerine aktarıyorlar. Sadece terör ve kaçakçılık için gelen ihbarlara dair tutanak da tutuluyor. Altı kanalı idare eden kanal operatörlerinin her biri altı ilçeden sorumlu. Her bir kanal operatörü kendi ilçesiyle ilgili ihbarı telsiz aracılığıyla ilgili ekiplere yönlendiriyor.
GELİŞMİŞ TEKNOLOJİ VE ÜNİVERSİTELİ POLİSLER
155 Polis İmdat hattında kullanılan bir ihbar modülü ve son teknolojiyle donatılan bir çağrı programı var. Telefonu açan polis memuru, bu ihbar modülündeki ihbar formuna aldığı bilgileri, yerini, zamanını yazıp, e-mail ortamında kanal operatörüne atıyor. Oldukça ağır bir görev alan 155 polisliği için daha çok üniversite mezunu memurlar tercih ediliyor, hatta tercihen iletişim ve halkla ilişkiler eğitimi almış olanlar. Memurlar işe başlamadan önce diksiyon kursuna gönderiliyor. Zaman zaman da stres yönetimi eğitimleri alıyorlar.
ADRESLERE ULAŞMAK ZOR
155’çi polislerin yaşadığı bir diğer sıkıntı da GSM operatörlerinin ve Türk Telekom’un lokasyon yani adres bilgilerini kendileriyle paylaşmaması: “Paylaşmadıkları için vatandaşa veya olay yerine geç ulaşıyoruz. Bu bilgileri paylaşmak için mahkeme kararı istiyorlar. Bu da süreci uzatıyor, çünkü biz adli bir birim değiliz. Adli birimlerle irtibata geçmemiz, onların bunu talep etmesi ve iznin çıkması birkaç saati alabiliyor. Düşünün intihar eden bir insan için birkaç dakika ne kadar önemli, ama biz bu türden bürokratik ayrıntılarla uğraşıyoruz.”