Çorumlu mucit, kanatları ahşap, gövdesi demirden tek kişilik helikopter yaptı.
Abone olSungurlu ilçesi Yeni Sanayi Sitesi’nde traktör ve otomobil yedek parça dükkanı olan sanat okulu mezunu 65 yaşındaki Ahmet Koca, Türkiye’de ve Sungurlu’da havadan buğday ilaçlamaya ihtiyaç olduğu için helikopter yapmak istedi ve işe koyuldu.
Helikopterin projesini kendi çizen Koca, önce 60 beygir gücünde benzinle çalışan otomobil motoru temin etti. 4 metre uzunluğunda ahşap kanatlı ve demir gövdeli tek kişilik helikopter yaptı.
Yağışlı havalarda çamurdan dolayı traktörle tarlaların ilaçlamasının yapılamadığını dile getiren Koca, “Havadan uçmak suretiyle tarlaların ilaçlanması ve holderin yapmış olduğu görevi buğday ilaçlamayı, tohum saçmayı, pirinç ilaçlamayı yapmak için bu riske kendimi adadım. Ankara İvedik hurdalığından Almanya’dan getirilen susuz bir motor elde ettim. Pervane ile süratin arttırılabilmesi için bu kez başka şanzıman taktım. 90 derece pervaneye hareket verebilmek için traktörün patoz kasnağını kullandım. Pervanenin altına da traktör ön tekeri poyrasını kullandım. Pervane göbeğini kendim yaptım. Pervaneleri daha önce demir yapmıştım. Onlar ağır geldi. Sonradan polyester, elyaf dedikleri bir madde kullanarak kendim imalat ettim ve 20 derece açı verdim. Bu şekilde uçuşa hazır hale getirdim.” dedi.
Helikopter yapımına 2 yıl önce başladığını açıklayan Koca, “2 yılda çalışmaları ancak buraya kadar getirebildim. Birkaç defa denedim ama motorun gücü yetmedi. Şimdi motor iyi fakat motor 40 beygir olduğu için 200 kiloya kaldırmaya gücü yetiyor. Daha büyük bir motora ihtiyacım var. Kalkış için birkaç defa denedim. Daha büyük motor bulunca kalkış yapacak hale gelecektir” diye konuştu.
Helikopteri yaparken tornacı, elektrikçi arkadaşlardan faydalandığını söyleyen Koca, “Sağ olsun onlarda yardımcı oldular. Eksiklerimizi bazen tamamlıyorlar. Ekip halinde bu işi götürüyoruz. Başarıya ulaşıncaya kadar da devam edeceğiz” dedi.
Ahmet Koca’nın yapmış olduğu helikopterin uçmasını istediklerini belirten şanzıman ustası Yusuf Kayaalp, “Şanzımanı ben önerdim. Gitti getirdi. Uçmasını canı gönülden istiyoruz” dedi.
Helikopterin şase kısmının yapımında yardımcı olduğunu söyleyen demir doğrama ustası Seçkin Kalınsaz ise, “Motorun konacağı şekilde şase kısmını yaptık. Bağlantı yerlerinin delikleri güzelce ayarladık ve bu hale getirdik” dedi.
Ağabeylerimizin yapmış olduğu bu icadın boyasını da ben yapacağım diyen boyacı İbrahim Sargın, “Tabi bu şekilde kalmayacak. Koruma kabini yapıldıktan sonra pervaneyi boyadığım gibi kabini de ben boyayacağım” diye konuştu.