BIST 9.643
DOLAR 34,59
EURO 36,24
ALTIN 2.966,91
HABER /  GÜNCEL

Böyle eylem daha önce görülmedi

Boyabat Barajı'nın sular altında bırakacağı 28 köyün halkı eşekleriyle kamulaştırma işlemlerini protesto etti.

Abone ol

Sinop'un Saraydüzü ilçesinde köyleri baraj altında kalacak olan köylüler eylem yaptı. Yediden yetmişe, erkeği ve kadınıyla köy meydanında toplanan vatandaşlar kamulaştırma işlemlerinin hızlandırılmasını ve haklarının verilmesini istedi. Eşekleri ve traktörleri ile eyleme katılan köylüler devletin kendilerine sahip çıkmasını istedi.

Sinop'un Durağan ilçesinde yapım çalışmaları süren ve özel sektörün Türkiye'de yapacağı en büyük baraj olma özelliğine sahip olan "Boyabat Barajı"nın su altında bırakacağı 28 köyün halkı kamulaştırma işlemlerinin yavaş gittiği ve kamulaştırma bedellerinin düşük olduğu gereçkeçesiyle eylem yaptı. Saraydüzü ilçesine bağlı Yaylacılı Köyü'nde gerçekleştirilen eyleme köyleri su altında kalacak olan köylerde yaşayan çok sayıda vatandaş katıldı.
ALANA EŞEK ARABALARIYLA GELDİLER

Yaylacılı Köyü meydanına ellerindeki dövizlerle gelen köylüler, tepkilerini dile getirdi. Bazı köylüler eylemin yıpılacağı alana traktör ve eşek arabaları ile geldi. Genci-yaşlısı, kadını-erkeğiyle meydana toplanan vatandaşlar adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Yıldız, 40 yıldır kamulaştırma tehdidi altında olduklarını belirterek, devletten yardım beklediklerini söyledi. Yıldız, "Bu gün yarın diye diye 40 yıl bekledik. Evlerimizi bile tamir ettirmedik. Çocuklarımız ülkemizin bu en verimli topraklarını terketmek zorunda kaldılar" dedi.

28 köyün kısmen, 8 köyün tamamen Boyabat Barajı göl havzasında kalacağına dikkat çeken Mehmet Yıldız, "Baraj tamamlandığında toplam 24 milyon 400 bin metrekare tarım arazisi su altında kalacak. Bu barajdan 16 bin 950 kişi etkilenmekte. Ne iskan talebimiz ciddiye alındı. Nede istimlek bedelleri ödeniyor. Şimdi ise bir Özel şirketle muhatap ediliyoruz. Topraklarımız yok pahasına elimizden alınmak isteniyor. Bir Kızılırmak vadisi daha yok. Topraklarımızın eşi benzeri yok.
Bundan böyle bayramlarda biraraya gelemeyeceğiz. Her birimiz bir tarafa savrulacağız. Hayatın acımasız ellerinde eriyip gideceğiz" diye konuştu.

Yalacılı Köyü Muhtanı İsmail Yaylaoğlu ise devleti yanlarında görmek istediklerini belirterek. kendilerinin özel şirketlere teslim edilmemesini istedi. Yaylaoğlu, "Bu topraklardan bavulumuzu alıp gidemeyeceğimize göre, yeni bir yaşam kurabilmemiz için kamulaştırma işlemlerimizin hızlandırılmasını istiyoruz. Devletimizden bizleri mağdur etmemesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Köylüler daha sonra köy meydanından, muhtarlık binasına kadar davul ve zarnalar eşliğinde yürüyerek yavaş giden kamulaştırma işlemlerini protesto ettiler.