BIST 9.976
DOLAR 34,08
EURO 38,05
ALTIN 2.836,25
HABER /  DÜNYA

Böyle bir koalisyon Türkiye'de bile yok!

Son 8 yıla kadar koalisyon hükümetlerinin birbiri ardına kurulduğu Türkiye'de bile bu kadar çok partili koalisyon görülmedi.

Abone ol

Sözkonusu ülke 13 Temmuz'dan bu yana hükümet krizi yaşayan Belçika.

Koalisyondaki parti sayısı ise 8.

Belçika'da 13 Temmuz 2010'da yapılan seçimlerin ardından geçen 450 günde birçok başarısız koalisyon denemesinden sonra ilk kez muhtemel hükümet ortağı 8 parti resmi müzakereler için aynı masa etrafında toplandı.

Kral II. Albert tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Valon Sosyalistlerin (PS) Başkanı Elio Di Rupo, bölünme yanlıları Yeni Flaman İttifakı (N-VA) ve Flaman Menfaati'ni (VB) dışarda tutarak kalan 8 partiyle yürüttüğü temaslarda ilerleme sağlayınca hükümet programı üzerinde resmi müzakereleri başlatma kararı aldı.

ÇİFT DİLLİ BRÜKSEL

Müzakerelerde ana gündem maddesi otonom bölgelerin yetkilerinin artırılması ve çift dilli Brüksel'in çevresindeki tartışmalı belediyelerin statüsü. Flaman partileri adalet, sağlık ve sosyal güvenlik gibi federal hükümetin kontrolündeki hizmetlerin bölgelere devrini isterken, Valon partileri ülkenin sonu anlamına geleceği endişesiyle buna karşı çıkıyor.

Koalisyon müzakerelerinden çekilen Yeni Flaman İttifakı, görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasını bekliyor. Bölünme yanlısı partinin lideri Bart De Wever, hükümet programı üzerinde uzlaşma sağlanamamasının kendilerini haklı çıkaracağını ve gidilecek erken genel seçimlerde oylarının önemli oranda artacağını söylüyor. Seçimlerin ardından geçen sürede 10 farklı arabulucuyla denenen koalisyon pazarlıklarının tamamının başarısızlıkla sonuçlanması De Wever'ı umutlandırıyor.