BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03

Bosna'da Ayvaz Dede efsanesi

Bosna'da Ayvaz Dede efsanesi

Bosna hersek'te düzenlenen ayvaz dede şenliklerinin 501. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ülkenin değişik yerlerinden gelen atlı birlikler, karaula kasabasında bir araya gelerek, ellerinde osmanlı'yı temsil eden sancaklar ve geleneksel osmanlı kıyafetleriyle şenliklerin yapılacağı alana hareket...

Bosna'da Ayvaz Dede efsanesi

Bosna Hersek'te düzenlenen Ayvaz Dede Şenliklerinin 501. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ülkenin değişik yerlerinden gelen atlı birlikler, Karaula kasabasında bir araya gelerek, ellerinde Osmanlı'yı temsil eden sancaklar ve geleneksel Osmanlı kıyafetleriyle şenliklerin yapılacağı alana hareket etti.

Bosna'da Ayvaz Dede efsanesi

Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi, irşad maksadıyla Anadolu'dan kalkıp bölgeye gelen Horasan erenlerinden. İnanışa göre, Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yıl önce, kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapılan Donyi Vakuf kentinin Prusac kasabasındaki dağa geldi.

Bosna'da Ayvaz Dede efsanesi

Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece, uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü.

Bosna'da Ayvaz Dede efsanesi

Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş oldu.