BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  EKONOMİ

Bosch, Türkiyede 3 kat büyüdü

Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Gürcan Karakaş, 2006 ve 2007 hedeflerini anlattı.

Abone ol

Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Gürcan Karakaş, Bosch Grubu 2006 yılında tüm dünyada yüzde 5,3 büyürken, kendilerinin Türkiye'de 3 katı büyüdüklerini söyledi. Bursa'da basın mensuplarıyla sohbet toplantısında bir araya gelen Karakaş, Bosch Grubu bünyesinde, Türkiye'de otomotiv teknolojilerinden beyaz eşyaya, sanayi teknolojilerinden ısıtma ürünlerine kadar faaliyet gösteren 6 şirket bulunduğunu, 2006'nın kendileri açısından oldukça başarılı geçtiğini vurguladı.

Uzun vadeli planlar yaptıklarını, bu vadedeki planlarını aşmaları halinde kendilerini başarılı saydıklarını anlatan Karakaş, ''Geçen sene bunu yapabildik. Bosch Grubu 2006 yılında tüm dünyada yüzde 5,3 büyürken, biz Türkiye'de 3 katı büyüdük. Bu bizim için başarıdır'' diye konuştu. Karakaş, 2006 yılında 1,4 milyar avroluk ciroyu ulaştıklarına değinirken, ''Bunun 800 milyon avrosu ihracat. Toplam istihdam açısından, geçen seneyi biz 7 bin 400 çalışanımızla kapattık. Bu çalışanlarımızdan 5 bine yakını Bursa'da'' dedi.

''YATIRIMLARIN ASLAN PAYI BURSA'YA''
Son dönemlerde yaptıkları yatırımların aslan payının da Bursa'da olduğunu ifade eden Karakaş, son 10 yıldaki 900 milyon avroluk yatırımlarının 775 milyon avroluk bölümünün ağırlıklı olarak otomotiv teknolojilerine gerçekleştirildiğini vurguladı. Karakaş, geçen yıl Bosch Rexroth'un üretime başlamasının da yatırımları açısından kendileri için stratejik olarak büyük önem taşıdığını ifade ederek şöyle konuştu: ''Neden stratejik anlamda önemliydi? Otomotiv teknolojileri haricinde farklı bir alana yatırım yapmıştık.


Şöyle bakacak olursak faaliyet alanlarına, beyaz eşya, otomotiv teknolojileri ve Rexroth. Rexroth da makine sanayinin en önemli girdilerini oluşturuyor. Yani Türkiye'nin büyüyen, Türkiye'nin dinamiklerinin temsil edildiği alanlara yatırım yapıyoruz. Geçen sene ben, 'Biz 1971-72 yılında Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş olarak işe başladığımızda 150 kişiydik. Ama o çekirdek kadro çok hızlı gelişerek, çok hızlı büyüyerek, bu noktalara geldi. İnşallah Bosch Rexroth da bu başarılara imza atacak' demiştim. Dönüp baktığımızda planlarımızın üzerinde gidiyor Bosch Rexroth'un faaliyetleri. Bu anlamda bizim için önemliydi.''

Geçen yıl Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin dizel fabrikasının açılışını gerçekleştirdiklerini, en yeni teknolojiyi Bursa'ya getirdiklerini belirten Karakaş, 3. jenerasyon common rail enjektörlerini de Bursa'da üretmeye başladıklarını söyledi. Gürcan Karakaş, Türkiye ve Bursa'ya getirdikleri her üründe aradıkları en önemli koşullardan birisinin yeni olması olduğunu dile getirerek, ''Çünkü her zaman için yeni ürünün orta uzun vadeli gelişme potansiyeli yüksek ve o ürünlerden daha fazla verimlilik alma şansınız var. Biz bunu Bursa'da yakalayabildik. Zaten o nedenle son dönemlerde Bursa'ya yoğun bir şekilde yatırım yapabildik' dedi.

ÇALIŞANLARIN İYİLEŞTİRME ÖNERİLERİ
Buna örnek olarak Bursa'daki çalışanların geçen yıl içinde kişi başına 3,1 iyileştirme önerisi verdiklerini anlatan Karakaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Çalışanlarımızın yarısından fazlasının verdiği 13 bin 300 iyileştirme önerisinin yüzde 97'si uygulandı. Dolayısıyla 5 bin kişinin birden fikir ürettiğini ve verimliliği artırdığını düşünün. Sadece üretimde değil, ürün geliştirmeden tutun, imalat hatlarının tasarımına kadar. Aslında vurgulamak istediğim nokta şu; biz Bursa'daki faaliyetlerimizde, Türkiye'deki faaliyetlerimizde değer zincirinin tamamında rekabetçi olmayı başarıyoruz. O nedenle yatırımlar Türkiye'ye geliyor.

Artık sadece imalat hattında bir şeyin montajını yapmak küresel rekabet için kesinlikle yeterli değil. Hele otomotiv sektörü için hiç değil. Dolayısıyla, daha ürün geliştirme, tasarım aşamasında üreteceğiniz makineleri düşünürken, üretimini yaparken, üretim yaptıktan sonra, sevkıyat aşamasında bunların hepsini topyekün ele almanız gerekiyor. Bunu da en iyi o işi yapan insanlarla yaptığımızı düşünüyorum. Dolayısıyla bizi Bursa'da başarılı kılan unsurların temelinde Bursa'daki yüksek nitelikli özveriyle çalışanlarımız geliyor.''

1 MİLYAR AVROLUK İHRACAT HEDEFİ
Karakaş, otomotiv sektöründe en fazla ihracat yapan tedarikçi konumunda olduklarını, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneğinin (TAYSAD) bu nedenle kendilerini ödüllendirdiğini belirtti. Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ'nin ihracatının geçen yıl 526 milyon avro olduğunu ifade eden Karakaş, 2007 yılı hedeflerine ilişkin şunları söyledi: ''2007 yılında biz Bosch grubu olarak hedeflerimize, planlarımıza ulaşırsak, 1 milyar avroluk ihracat yapacağız. Bu önemli bir rakam. Büyük bir kısmı otomotivden gelecek. 1 milyar avronun aslan payı Bursa'da. Yapacağımız, bu yıl planladığımız 125 milyon avroluk yatırımın 80 milyona yakını yine Bursa'da Bursa'da gerçekleşecek. Yine otomotiv teknolojileri ağırlıklı olacak ve mevcut ürün hatlarımızı, kapasitemizi geliştirmeye devam edeceğiz.''

''BOSCH'UN KENDİSİ SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ''
Karakaş tüm bunları yaparken, kurumsal sorumluluklarını da ihmal etmelerinin söz konusu olmadığını bildirdi. Bir vakıf şirketi olduklarını, hisselerinin yüzde 92'sinin Robert Bosch Vakfı'na, kalanının Bosch ailesinin varislerine ait olduğunu anlatan Karakaş, bu bağlamda hiç bir zaman almış oldukları önlemlerde, yapmış oldukları yatırımlarda, kısa vadeli çıkarların ön planda tutulmadığını vurguladı. Karakaş, son 3 senede 15 milyon avroluk çevre odaklı yatırım yaptıklarını ifade ederek, ''Bosch'un kendisi sosyal sorumluluk projesidir'' dedi.