BIST 9.233
DOLAR 34,47
EURO 36,58
ALTIN 2.924,44

Boşanma davası nasıl açılır?

Boşanma davası nasıl açılır?

Boşanma davası açabilmek için evlilikte hangi durumların mevcut olması gerekir? hangi hallerde çekişmeli boşanma yaşanır? zina nedeniyle boşanma davası açılabilir mi?elbette bir gün boşanılacağı düşünülerek başlamıyor evlilikler… ama bazen şartlar çiftleri bu noktaya getirebiliyor. bu durumda...

Boşanma davası nasıl açılır?

Boşanma davası açabilmek için evlilikte hangi durumların mevcut olması gerekir? Hangi hallerde çekişmeli boşanma yaşanır? Zina nedeniyle boşanma davası açılabilir mi?

Elbette bir gün boşanılacağı düşünülerek başlamıyor evlilikler… Ama bazen şartlar çiftleri bu noktaya getirebiliyor. Bu durumda boşanma davasının hangi hallerde, nasıl açılabileceğini, iddiaların nasıl kanıtlanabileceğini, kimlerin şahit olarak gösterilebileceğini bilmek gerekiyor.

Avukat Halit Taygün, hangi gerekçelerle boşanma davası açılabileceği, hangi durumların boşanma davası açılmasını engelleyebileceği ile ilgili şu bilgileri veriyor…

Boşanma davası nasıl açılır?

Eşlerden biri kabul etmese de boşanma gerçekleşebilir mi?
Türk hukukunda iki tip boşanma şekli vardır: Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma.

Anlaşmalı boşanmada her iki taraf da boşanmayı arzular. Mali konular, çocukların velayeti, mal paylaşımı konularında bir anlaşma metni vardır. Hakimin buna müdahale etme şansı olsa da, her iki taraf da müdahale edilen hususları benimser ve onaylarsa anlaşmalı boşanma gerçekleşir.

Çekişmeli boşanmada ise taraflardan biri boşanmayı ister, diğeri istemez. Bu durumda davayı açan davacı taraf artık evlilik birliğinin çekilmez bir hale geldiğini ispat etmekle mükelleftir. Mahkemenin de buna kanaat getirmesi şarttır.

Taraflardan birinin boşanmayı istemediği hallerde delillerin toplanma ve davanın ispatlanma süreci Türkiye’deki hukuk sisteminin ve adliyelerin yoğunluğundan dolayı uzar. Bunun en önemli sebebi, özellikle büyük şehirlerde duruşmanın kısa ararlıklarla değil, iki-üç ay gibi uzun aralıklarla verilmesidir.

Boşanma davası nasıl açılır?

Zina nedeniyle boşanma davası nasıl açılır?
Evlilik birliği içinde kanunun ve toplumun taraflara yüklediği en önemli yükümlülüklerden biri eşlerin birbirine sadakatidir. Kadın ya da erkeğin üçüncü bir kişiyle kuracağı ilişki hukuken zina anlamına gelir. Taraflardan birinin zinası halinde, diğer tarafın bu sebebe dayanarak boşanma davası açma hakkı vardır.

Zinaya dayalı boşanma davaları, bu durumu öğrenme tarihinden itibaren altı ay ve her halükarda beş yıllık bir zamanaşımı süresine tabidir. Yani aldatıldığını öğrenen eşin, öğrenme tarihinden itibaren en geç altı ay içinde mahkemeye dava açması halinde zamanaşımını süresi kesilmiş olur.

Boşanma davası nasıl açılır?

Zina nasıl ispatlanır?
Zina için çeşitli ispat yolları vardır. Teknolojik imkanlardan faydalanarak, msn kayıtları, sosyal siteler, fotoğraflar, bilgisayar kayıtları, tanık gibi delillerle zina ispatlanabilir. En önemlisi, mahkemenin zinanın gerçekliğine kanaat getirmesidir.

Zina için suçüstü hali yapılamaz. Çünkü zina TCK’da suç olmaktan çıkarılmıştır. Ama zinanın ispatı için birkaç tanıkla birlikte zinanın gerçekleştiği yere gidilmesi, bunun gerekirse kolluk kuvvetleriyle de desteklenmesi halinde zina ispatlanabilir.

Ancak kolluk kuvvetleri, sadece zinadan dolayı oraya gelmeyeceklerdir. Bu itibarla gerçekleşen başka bir fiili durumda eğer kolluk kuvvetleri de duruma şahit olursa tanık olarak dinlenebilirler.